Súlyos következményei lennének a Palesztin Hatóság feloszlatásának – figyelmeztetett az amerikai külügyminisztérium

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

„Az elmúlt években komoly erőfeszítések történtek a palesztin intézmények létrehozására többek között amerikai pénzügyi segítséggel” – idézte a Háárec című izraeli lap kedden Jen Psakit. „A Palesztin Hatóság feloszlatása súlyos következményekkel járna kapcsolatunkra, illetve az amerikai támogatásra” – fogalmazott az amerikai szóvivő.

A palesztinok a múlt hét végén a Palesztin Hatóság feloszlatásával fenyegetőztek arra az esetre, ha elakadnak az Izraellel való béketárgyalások.

A tavaly júliusban megkezdődött és kilenc hónaposra tervezett béketárgyalások a palesztin foglyok negyedik csoportjának március végéig ígért kiszabadulásának elmaradása miatt egyelőtre zátonyra futottak.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) központi tanácsa várhatóan szombaton egy különleges értekezleten vitatja meg a javaslatot, amely szerint a palesztin vezetőség az 1993-as oslói egyezmények felmondásával nem csak az Izraellel való tárgyalásokról mondana le, hanem az önigazgatásról és a kétállami megoldásról is. Hétfő éjjel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is reagált a palesztin fenyegetésre, utalva egyben a Hamász és Fatáh párt újabb tervezett békülési kísérletére. „Tegnap a hatóság leépítéséről beszéltek, ma pedig már a Hamásszal való egyesülésről” – mondta Netanjahu. „ Amikor békét akarnak, tudassák velünk” – jelentette ki a kormányfő.

Jiszráel Kac izraeli közlekedési miniszter kedden válaszlépéseket sürgetett a palesztinok ellen, amennyiben azok feloszlatnák a Palesztin Hatóságot és felmondanák az 1993-as oslói egyezményeket. Ebben az esetben a megállapodásban biztosított mentességüket felmondva ellenségekké kell nyilvánítani a palesztin vezetőket, és „érdemi megtorló intézkedéseket kell tenni”, írta.

A keddi izraeli lapok azonban nem tartják valószínűnek a palesztin fenyegetés megvalósítását, és a The Jerusalem Post című lapnak nyilatkozó palesztin tisztviselők is tagadták a Hatóság feloszlatásának szándékát.

Ezt erősíti meg, hogy a béketárgyalásokon a palesztin delegációt vezető Száeb Erekat azt mondta, hogy nem kívánják felszámolni a Nyugat támogatta hatóságot, noha „ Izrael lépései megsemmisítik a Palesztin Hatóság összes jogi, politikai, biztonsági, gazdasági és működési feltételét.”

 

[popup][/popup]