Súlyos egészség károsodást okozhat a levegőszennyezés Haifán?

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A szennyezett levegő miatt húsz-harminc százalékkal kisebb a Haifai-öböl szennyezett részein élő csecsemők fejtérfogata – állt egy helyi tudóscsoport jelentésében, amely nagy vihart kavart hétfőn Izraelben. 

HaifaBay3

A Haifai Egyetem kutatásának adatai szerint nem csak a gyermekek testsúlya és fejtérfogata kisebb a súlyosan szennyezett körzetekben, hanem a tüdőrák és a nyirokcsomó-daganat előfordulása is ötször gyakoribb az országos átlagnál.

Miután hétfőn a helyi média jelentős figyelmet szentelt az ügynek, a tudósokat hétfőn estére rendkívüli tanácskozásra Jeruzsálembe, a Kneszetbe rendelte Jákov Licman egészségügyi és Avi Gabaj környezetvédelmi miniszter.

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a kutatócsoport csak március elején akarta közzétenni jelentését, de miután egy újságíró vasárnap este az egyik tévécsatornán kiszivárogtatta az eredményeiket, már hétfőn este átadják adataikat az illetékes minisztereknek.

A haifai Rambam kórház vasárnap este hírzárlatra kötelezte orvosait az ügyben. A kórház szóvivője szerint nem ismerik sem a szülészeti, sem a koraszülött osztályon a légszennyezettség és az alacsony testsúllyal születő gyermekek számának emelkedése közötti kapcsolatot feltételező kutatás adatait.

Móse Kahlón pénzügyminiszter közölte a környezetvédelmi miniszterrel, hogy kész forrásokat átutalni tárcájától a közegészségügy javítása és a haifai levegő szennyezettségének csökkentése érdekében, és minisztersége alatt már eddig is példátlan összeget adott át erre a célra. Számításai szerint 2015-ben már tizenegy százalékkal csökkent az ipari légszennyezés, és 2018-ig a tervek szerint a felére apad.

Cahi Grószman, az izraeli gyermekorvosok szövetségének főtitkára kijelentette, amíg nem ismer minden adatot, nem nyilatkozik, mert esetleg csak pánikot keltene.

A haifai polgármester szerint csak ötéves távlatból lehet érvényes tanulságokat levonni a kutatásból, amely viszont csak féléves, nem végleges adatokat tartalmaz.

Egy, a katonai rádióban délután megszólaló szakember hangsúlyozta, hogy a levegő szennyezettségén kívül figyelembe kell venni további tényezőket is, például az érintett környéken élők gazdasági helyzetét, dohányzási és életmódbeli szokásait egyaránt.

[popup][/popup]