Súlyos egészség károsodást okozhat a levegőszennyezés Haifán?

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A szennyezett levegő miatt húsz-harminc százalékkal kisebb a Haifai-öböl szennyezett részein élő csecsemők fejtérfogata – állt egy helyi tudóscsoport jelentésében, amely nagy vihart kavart hétfőn Izraelben. 

HaifaBay3

A Haifai Egyetem kutatásának adatai szerint nem csak a gyermekek testsúlya és fejtérfogata kisebb a súlyosan szennyezett körzetekben, hanem a tüdőrák és a nyirokcsomó-daganat előfordulása is ötször gyakoribb az országos átlagnál.

Miután hétfőn a helyi média jelentős figyelmet szentelt az ügynek, a tudósokat hétfőn estére rendkívüli tanácskozásra Jeruzsálembe, a Kneszetbe rendelte Jákov Licman egészségügyi és Avi Gabaj környezetvédelmi miniszter.

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a kutatócsoport csak március elején akarta közzétenni jelentését, de miután egy újságíró vasárnap este az egyik tévécsatornán kiszivárogtatta az eredményeiket, már hétfőn este átadják adataikat az illetékes minisztereknek.

A haifai Rambam kórház vasárnap este hírzárlatra kötelezte orvosait az ügyben. A kórház szóvivője szerint nem ismerik sem a szülészeti, sem a koraszülött osztályon a légszennyezettség és az alacsony testsúllyal születő gyermekek számának emelkedése közötti kapcsolatot feltételező kutatás adatait.

Móse Kahlón pénzügyminiszter közölte a környezetvédelmi miniszterrel, hogy kész forrásokat átutalni tárcájától a közegészségügy javítása és a haifai levegő szennyezettségének csökkentése érdekében, és minisztersége alatt már eddig is példátlan összeget adott át erre a célra. Számításai szerint 2015-ben már tizenegy százalékkal csökkent az ipari légszennyezés, és 2018-ig a tervek szerint a felére apad.

Cahi Grószman, az izraeli gyermekorvosok szövetségének főtitkára kijelentette, amíg nem ismer minden adatot, nem nyilatkozik, mert esetleg csak pánikot keltene.

A haifai polgármester szerint csak ötéves távlatból lehet érvényes tanulságokat levonni a kutatásból, amely viszont csak féléves, nem végleges adatokat tartalmaz.

Egy, a katonai rádióban délután megszólaló szakember hangsúlyozta, hogy a levegő szennyezettségén kívül figyelembe kell venni további tényezőket is, például az érintett környéken élők gazdasági helyzetét, dohányzási és életmódbeli szokásait egyaránt.

támogatás
Pop up banner
ad joint40 ad dutch40 ad mazsok40 mti_hirfelhasznalo