Steiner Pál: A holokauszt nemzeti ügy

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt közös tragédia, minden magyar embert érint, ezért is nemzeti ügy és nem szabad kampánytémává tenni – mondta Steiner Pál, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap a fővárosban az antiszemitizmus, a történelemhamisítás és a német megszállás emlékműve ellen szervezett demonstráción.

SteinerPálSteiner Pál szerint nem az ellenzéki pártok teszik „ezt a fontos ügyet” kampánytémává, hanem a kormány, amikor elnézi az egyre erősödő antiszemitizmust és felkorbácsolja a kedélyeket „a történelemhamisító emlékmű” felépítésével.

Hozzátette: mindent megpróbálnak megtenni, hogy az V. kerületi önkormányzat vonja vissza a tulajdonosi engedélyt, amelyet a Szabadság térre tervezett emlékmű felállításához megadott.

A rendezvényen felszólaló Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője azt mondta: Európában nincs arra példa, hogy egy kormány „arra vetemedne”, hogy – mint a magyar kormány – így próbálná átírni a történelmet. A magyar zsidók diszkriminációja ugyanis nem 1944-ben, a német megszálláskor kezdődött, hanem sokkal előbb – emelte ki.

A Nyugati téren rendezett demonstráción Herényi Károly, az MDF egykori frakcióvezetője azt mondta, hogy „kevés olyan ostoba ország van, amely a megszállása okán állít emlékművet, nem a szabadsága, nem a nagyszerű teljesítményei miatt (…), hanem megpróbál egy ilyen szoborral kibújni a felelősség alól”.

A tüntetésen a szónokok mögött kifeszítettek egy nagyméretű molinót, amelyre az volt írva: „Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés!”. A demonstráción néhány tucatnyian vettek részt.

A Mazsihisz közgyűlése február 9-én döntött úgy, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra kérték a kormányfőt, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, továbbá a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet, és „közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt” váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.

A kabinet időközben – a Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányhatározat szerint – március 19-éről május végére módosította a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű megvalósításának határidejét.

[popup][/popup]