SS katonákat mentegetett a köztévé műsorvezetője és vendége

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az M5-ön futó “Ez itt a kérdés” című műsorban Budapest ostromáról beszélgetett Trombitás Kristóf történész vendégeivel.

Trombitás Kristóf, közszolgálati televíziós

Alább néhány idézet a beszélgetésből:

„Míg a doni hősökről már megemlékezhetünk, Budapest védőinek, akik egyben Európa védői is voltak, csak lopva lehet emléket állítani. Miben voltak ők mások, miért voltak bűnösebbek bármely más nemzet fiainál? Csak azért, mert a hadi szerencse nem melléjük állt, és vesztettek? De nyert-e bárki ebben a csatában és a háborúban?”

Később az alábbi kérdés és válasz hangzik el:

Trombitás Kristóf:

Sokan önmagában egy ilyen megemlékezést is bűnnek tartanak. Miért lenne ilyen veszélyes egy egyszerű teljesítménytúra? (…) Mégis miért van az, hogy sok esetben, aki meg szeretne emlékezni arról, hogy mi történt ’45 februárjában Budapesten, és önmagában, a budapesti ostrom mekkora hasznot hajtott mondjuk Európa számára, azt lenézik és megvetik. Mi erről a véleményetek? Lesújtó gondolom.”

Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyar Hírlap lapszerkesztője:

„Utaltam rá, hogy több évtizeden át sulykolták belénk, hogy mi vagyunk a bűnös nemzet, és hogy rossz oldalon harcoltunk (…) Érdekes dolog, hogy most valaki meglát egy ilyen teljesítménytúrán mondjuk egy második világháborús magyar katonai hagyományőrzőt vagy egy olyan embert, aki éppenséggel egy Waffen SS hagyományőrző egyenruhában van, abban a pillanatban azonosítja azzal, hogy na, ezek az emberek voltak azok, vagy ezek az SS katonák, akik annak idején mindenféle háborús bűntetteket hajtottak végre, holott akik Budapesten voltak azon SS katonának a többsége nem vett részt ilyen jellegű atrocitásoknak a végrehajtásában. Ugye ők katonák voltak a szó igazi értelmében, és valóban ők is megérdemlik a hősi jelzőt, hiszen parancsot teljesítve vettek részt a magyar fővárosnak a védelmében.”

Magyarország, 2019. február 12.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

[popup][/popup]