Sri lanka: Jól szervezett merényletsorozat katolikus templomok és szállodák ellen

Írta: MTI/444.hu/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Legalább nyolc robbantásos merénylet történt húsvétvasárnap Srí Lankán. Többek közt három katolikus templomban és négy szállodánál követtek el pokolgépes merényletet. A támadássorozatot eddig semmilyen szervezet sem vállalta magára. A rendőrségre hivatkozó források szerint jelenleg legalább 156 halottról tudni, akik közül 35 külföldi, és több mint 400 sérült is van. 

A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.

Vasárnap kora délelőtt szint egyszerre történt hat merénylet. A fővárosban, Colombóban a Szent Antal templomot, és három luxusszállodát támadtak meg. A Colombótól 30 kilométerre északra fekvő Negombo Katuvapitijai Szent Sebestyén-templomában és a 250 kilométerrel keletre lévő Batticaloa egyik templomában volt detonáció a húsvéti szertartás idején.

A hetedik robbanás órákkal a többi után a főváros egyik peremkerületében, Dehivelában, egy kisebb szállodában. Itt legalább két ember meghalt. Valamivel később egy másik colombói külvárosban egy lakóövezetben robbant bomba.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát. Aljas támadásnak nevezte a merényleteket. Maitripala Sziriszena államfő is hangot adott megdöbbenésének.

Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak. Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.

A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban.

II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben látogatást tett Srí Lankán.

[popup][/popup]