Sporton túl: Kulturális és közösségi programok a 15. Maccabi Európa Játékokon

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Mivel a Maccabi Európa Játékok több mint sportesemény, ez Európa legnagyobb zsidó közösségi rendezvénye, ezért a 10 nap alatt folyamatosan lesznek egyéb programok is.

Ralph Fiennes A napfény íze című filmben

A 15. Maccabi Európa Játékokat népszerűsítő programok közül kiemelkedik kettő: Hajdú Péter Prágából fut Budapestre a Játékok tiszteletére, a Ride4Solidarity motorosai pedig Berlinből motoroznak a Játékok helyszínére. Őket kedden, július 30-án délután 5 órakor fogadják a Játékok központi helyszínén, a Ludovika Campuson.

A Játékok nyitóünnepségét július 30-án, az MTK Budapest Új Hidegkuti Nándor Stadionjában rendezik. 20 óra 30 perckor kezdődik majd, időtartama körülbelül két és fél óra lesz. A stadion befogadóképessége a rendezvényre 7000 fő. A műsor egyik leglátványosabb része a résztvevő delegációk bevonulása lesz. A lángot minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit lobbantja majd fel.

Másnap, július 31-én 11 órakor a Nemzeti Örökség Intézete szervezésében a Kozma utcai zsidó temetőben felavatják Hajós Alfréd, az első magyar és első zsidó olimpiai bajnok felújított síremlékét.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Maccabi VAC szervezésében szintén július 31-én, 18 órakor a budapesti Puskin moziban a 15. Maccabi Európai Játékok részvevői és a filmművészet barátai megnézhetik az Oscar-díjas rendező, Szabó István A napfény íze című filmjét, majd a vetítés után beszélgetésen vehetnek részt, amelynek résztvevői Szabó István mellett Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőr és Kulcsár Krisztián világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes vívó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Még mindig július 31-én, 19 órakor, az Európai Maccabi Szövetség és a spanyol delegáció megemlékezést tart Ángel Sanz Brizről, aki a második világháború alatt diplomataként szolgált Budapesten, és amikor 1944-ben elkezdődtek a magyarországi deportálások, sok üldözött zsidó embernek spanyol útlevelet biztosított. 5200 embert mentett meg, ezért később megkapta a Világ Igaza kitüntetést. A megemlékezésen felszólal fia, Juan Carlos Sanz Briz, valamint Eva Leitman Bohrer, akit a diplomata mentett meg.

Augusztus elsejére a buliról és vidámságról szól: este rendezik a Ludovika Campuson az Izraeli Estet. Ennek része a Maccabi Fun Run, amelyhez függetlenül a sportágától, minden versenyző, delegációtag, önkéntes csatlakozhat. 9-kor rövid beszédekkel folytatódik az est: Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke üdvözli a futókat, majd Mark Dovev, a Cionista Világszövetség alija-népszerűsítő osztályának főigazgatója, Amir Peled, a Maccabi Világszövetség elnöke és Deutsch Tamás, az MTK elnöke tart rövid beszédet. Az est koncertekkel zárul: az orosz Csillag születik és Voice második helyezettje, Vladi Blyberg, valamint az énekével a lelkeket megérintő Osnat Harel előadásában popszámokat, izraeli zenét és hászid dalokat is hallgathatnak az érdeklődők.

Másnap, augusztus 2-án délelőtt a 15. Maccabi Európa Játékok junior sportolói külön kulturális és oktatási programokon vesznek részt, amelyek során jobban megismerkedhetnek Budapesttel, valamint a magyarországi zsidó közösség múltjával és jelenével. Fontos információ, hogy ez a program nem sajtónyilvános.

Délután a Játékok minden résztvevője a Dohány utcai Zsinagógában gyűlik össze, egy közös szombatfogadásra.

Hétfőn, augusztus 5-én 17 órakor a Raoul Wallenberg Egyesület a Szent István Parkban Raoul Wallenbergről tart születésnapi megemlékezést, a svéd diplomatáról, aki a második világháború alatt zsidók ezreit mentette meg a deportálástól Magyarországon. Beszédet mond Katarina Szécsi Asbrink svéd nagykövet-helyettes, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke és Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke. Közreműködik Dés László előadóművész.

A 15. Maccabi Európa Játékok záróünnepségét augusztus 6-án, kedden tartják, a budapesti Hajógyári-szigeten, vagyis az Európa-hírű Sziget Fesztivál helyszínén. A közös vacsora, az ünnepség, a záróbuli után a 18 éven felüli résztvevők csatlakozhatnak a hivatalosan másnap kezdődő, de már aznap nyitva tartó Sziget Fesztivál programjaihoz.

[popup][/popup]