Spielberg családja történetét feldolgozó filmje nyerte a Torontói Filmfesztivál fődíját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A The Fabelmans című film nyerte el a 47. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, amelyet a közönség szavazatai alapján ítélnek oda – írja az MTI.

Steven Spielberg

A Michelle Williams és Paul Dano főszereplésével készült győztes mű – amiben a hetvenöt éves rendező a filmkészítésről mesél egy személyes történeten keresztül – bőségesen merít a világhírű rendező gyermekkorából, illetve szülei életéből, de fiktív történetszálakat is alkalmaz benne.

Az Oscar díjas filmrendező, számos sikerfilm alkotója amerikai zsidó családból származik. 1993-as filmje, a Schindler listája után hozta létre a USC Shoah Foundation-t Branko Lustig holokauszttúlélő, a film producere ötletét továbbgondolva, mely mára 55.000 holokauszttúlélő, köztük több mint 1300 magyarországi személy életútját rögzíti videóinterjúkon. Más népirtások túlélőinek tanúvallomásait is dokumentálják és emberi jogi, kisebbségvédelmi érzékenyítés oktatási céljaira hasznosítják.

The Fabelmans | Official Trailer [HD]

Movies are dreams that you never forget 🎥 #TheFabelmans directed by Steven Spielberg. Starring Michelle Williams, Paul Dano and Seth Rogen. In theaters everywhere Thanksgiving. — Directed by Steven Spielberg, The Fabelmans is written by Spielberg and Pulitzer Prize-winning playwright Tony Kushner (Angels in America, Caroline, or Change), who has earned Oscar® nominations for his screenplays for Spielberg’s Lincoln and Munich.

A fesztivál második helyen Sarah Polley kanadai rendezőnő Women Talking című filmje végzett, amelyben egy mennonita közösség nőtagjai gyűlnek össze, hogy az évek alatt elszenvedett szexuális visszaélésekről beszéljenek. A harmadik helyet Rian Johnson amerikai rendező Glass Onion: A Knives Out Mystery című krimije lett, amelyben Daniel Craig, Kate Hudson és Edward Norton alakítja a főszerepeket, míg a közönség a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Hubert Davies Black Ice című művének szavazta meg, ami a kanadai jégkorong világában tapasztalható rasszizmusról szól.

A vasárnap zárult fesztivál csaknem kétszázhatvan filmmel, köztük több mint hatvan világpremierrel várta közönségét. Az alkotók témái között idén az önrendelkezés, az autonómia és a társadalomkritika mellett a kreativitás ereje került a középpontba.

[popup][/popup]