Sorsok Háza: indul az építkezés

Írta: CZENE GÁBOR / NOL.HU - Rovat: Hírek - lapszemle

Palánkkal vették körbe a területet, megjelentek az első munkagépek, a szolgálati lakásokból ma az utolsó család is kiköltözik. Elkezdődött az építkezés a használaton kívüli Józsefvárosi pályaudvarnál, ahol a tervek szerint áprilisban megnyílik a vészkorszak áldozatainak emléket állító új központ, a Sorsok Háza.

Jozsefvarosi_palyaudvar_fotoORFK_HSzaboSandor

A vasútállomás jelenleg (fotó: H. Szabó Sándor, ORFK)

A gyér világítású folyosón még most, december közepén is kint van a felhívás, amely augusztus 2-ára, péntek 17 órára gyűlésre invitálja a lakókat. A legfőbb napirendi pont: „Tájékoztató a MÁV Zrt. tulajdonában álló épület lakásainak rendelkezésre bocsátásáról, a lakók elhelyezési lehetőségeiről és a lakhatási megoldásokról”.

A huszonhárom lakásból a legkisebb 16, a legnagyobb 104 négyzetméteres – mondja egy középkorú férfi. A „nap huszonnégy órájában” pakol a gyerekeivel, a szobákban kupacokban halmozódik az elszállításra váró holmi. „Harminc évvel ezelőtt, amikor ideköltöztünk a feleségemmel, egy bőrönddel és egy hűtőgéppel jöttünk. Ennyi volt az összes vagyonunk” – meséli.

A férfi nem szeretné viszontlátni nevét az újságban. Úgy tudja, nemcsak velük, hanem minden lakóval aláírattak egy záradékot arról, hogy öt évig nem beszélhetnek a szerződés részleteiről. Konkrétumok említése nélkül annyit azért elárul, hogy kezdetben hatalmas volt a különbség a kártalanításként felajánlott összeg és aközött, amit a családja kért. Hónapokig tartó tárgyalás után sikerült valahol középtájon megállapodniuk. Akadtak, akik nem bírták idegekkel, és gyorsabban beadták a derekukat – ők rosszabbul jártak.

A család egy külső kerületben lévő házat nézett ki magának. A többi lakó szétszóródott: egy magányosan élő néni idősotthonba ment, és volt olyan is, aki vidékre költözött, jó messzire a fővárostól. A férfi, amikor kikísér a kapuhoz, nosztalgiával mutatja az előkertben lévő növényeket: „Nézze, ezeket mind én ültettem…

A beruházásra ötmilliárd forintot (áfával együtt mintegy 6,6 milliárdot) szán a kormány, ebből az idén 440 milliót lehet felhasználni. A szakmai koncepció kidolgozására Lázár János miniszterelnökségi államtitkár Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját kérte fel. A kivitelezés és a pénzügyi kérdések Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos hivatalának hatáskörébe tartoznak.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Sorsok háza

[popup][/popup]