Soros: Büszke vagyok az ellenségeimre

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nemigen telik el úgy hét, hogy populisták ne vádolnák meg Soros Györgyöt: gonosztevőként aljas tervet forral a világ átalakítására, de ő kitart amellett, hogy büszke az ellenségeire, mert azok többnyire tekintélyelvű vezérek, akiket aggaszt, hogy a demokráciát támogatja és védelmezi.

Fotó: Damon Winter/New York Times/Redux/Eyevine

Ehhez társul még, hogy mostanában az internet sötét sarkaiból zúdulnak rá az antiszemita összeesküvés elméletek. A szélsőjobbos Orbán új szintre emelte a milliárdos ostorozását. Ám Soros a hosszú beszélgetésben azt mondja, hogy ezek szerint valamit jól csinál. A világ egyik legbefolyásosabb emberéről van szó, aki azt hangsúlyozza, hogy a támadások csak feltüzelik és új energiát adnak neki. A magyar miniszterelnökről úgy gondolja, hogy nem személyes, hanem ideológiai különbségek választják el őket. Egyszerűen teljesen másként vélekednek alapdolgokról.

Azt mondja, nem altruizmusból jótékonykodik, hanem mert nagy az egója, és amikor próbálja jobbá tenni ezt a világot, akkor ennek az egónak igyekszik a kedvében járni. Úgy véli, hogy a haladás érdekében a forradalmak elkerülhetetlenek, de nem elegendőek. A sikeres diktátorok mindig túllőnek a célon, mert nincsenek fékek és ellensúlyok, amik megállítanák őket. Majd fellázadnak az elégedetlen emberek, ám utána ki kell alakítani azokat az intézményeket, amelyekről szól a nyílt társadalom. Ugyanakkor pont az zavarja az autoriter politikusokat, hogy Soros a kritikus sajtót, a jogsegélyt nyújtó és a kisebbségi jogokat felvállaló civil szervezeteket segíti.

Az ellenfelek közül újabban kiemelkedik Orbán Viktor, aki gyakran alig leplezett antiszemitizmusára épít, réges régi minta alapján. Kovács Zoltán azt állítja, hogy a kormánynak azért van gondja Sorossal, mert az politikai célra használ civileket. A milliárdos viszont úgy látja, hogy a miniszterelnök mára kizsákmányoló és a maffiaállam megteremtője lett. De nem szeretne beszállni az iszaphajigálásba. Hívei alighanem egyetértenek azzal, hogy amit a jobbos vezetők „politikai beavatkozásnak” minősítenek, az csupán a szabadabb és toleránsabb társadalmaknak nyújtott támogatás.

A rá leselkedő szélsőséges fenyegetésekről szólva a befektető úgy fogalmaz, hogy szükség esetén kész az életét is kockára tenni az elveiért, de indokolatlanul nem teszi ki magát veszélyeknek. Ezért nem valószínű, hogy visszatér Magyarországra, amíg Orbán hatalmon van. Félő ugyanis, hogy szakadatlan propaganda fizikai támadásba torkoll. A kormányfőnek ugyanis vannak teljesen elvakult követői és azok próbálkozhatnak ellene.

Az idő nem a 90 éves Sorosnak dolgozik, de úgy hírlik, hogy 34 éves fia, Alex veszi át idővel az alapítvány irányítását. Az apa azt érzékeli, hogy napjainkban az ár a populisták ellen fordul, vegyük akár a Trump elleni vádemelési eljárást, vagy az európai választások kimenetelét. De mint mondja, hogy merre halad a világ, az csakis tőlünk függ. Nem lehet passzívan várni, hogy a dolgok jobbra forduljanak. Tenni kell az elvekért, még akkor is, ha a helyzet reménytelennek tűnik. Az amerikai elnökről – szokásától eltérően kifejezetten kemény szavakat használva – azt fejtegeti, hogy Trump brilliánsan él vissza a bizalommal, de szerencsére narcisztikus, ily módon pedig önmaga legnagyobb ellensége. Pontosan ezért a saját sírját ássa.

Címkék:Soros György

[popup][/popup]