Sokkal többen alijáztak Észak-Amerikából, mint azt várták

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

1912 észak-amerikai zsidó döntött úgy idén nyáron, hogy visszatér ősei földjére. Ez 42 százalékkal magasabb szám, mint amire Izraelben számítottak, mert a koronajárványtól a bevándorlási ütem lassulását várták.

Forrás: Nefesh B’nefesh

Az amerikai zsidók izraeli bevándorlását segítő Nefesh B’Nefesh alapítvány beszámolója szerint nemcsak a nyári időszak volt kiemelkedő, hanem azon belül az augusztus hónap is, amelynek során többen érkeztek, mint a szervezet történetében bármikor. Az Arutz7 cikkét magyarul a zsido.com ismerteti.

Az új állampolgárokat összesen 40 különjárat szállította Izraelbe. A közel kétezer ember között: 362 család, 391 egyedülálló és 160 nyugdíjas volt. A nyarat megelőzően több mint ezer zsidó költözött Izraelbe az Egyesült Államokból és Kanadából, így minden bizonnyal meglesz a 2021-re tervezett 4500-5000 észak-amerikai bevándorló. A nyári bevándorlók közül a legfiatalabb négy hónapos, a legidősebb 96 éves volt. A nemek megoszlása 54-46% a nők javára. A bevándorlók között számos ügyvéd, orvos, tudós, tanár és szociális munkás található. Sokan érkeztek azzal a szándékkal, hogy Izraelben kezdik meg az egyetemi tanulmányaikat. Emellett 162 fiatal hamarosan bevonul a hadseregbe, 39-en pedig polgári szolgálatot vállalnak. Számukra külön támogatórendszert működtet a Nefesh B’Nefesh. A 40 alija-járattal 464 iskolás gyermek is érkezett, akik közül 75-en az első osztályt kezdték meg két héttel ezelőtt.

“Örömmel kívánok boldog új évet az Egyesült Államokból és Kanadából érkezett új állampolgárainknak. Az év eleje óta összesen 18 520 bevándorló érkezett a világ minden részéből, ami igen jelentős és nagy reményekre okot adó szám. A teljes létszámból több mint háromezren Észak-Amerikából érkeztek, ebben az egész világot nagy kihívások elé állító időszakban” – mondta Pnina Tamano-Sata bevándorlás- és integrációügyi miniszter. „A továbbiakban is a bevándorlók mellett állunk majd, hogy mindenben a segítségükre lehessünk. Fontos számunkra, hogy az érkezés pillanatától kezdve otthon érezzék magukat. Ebben nagy segítséget jelent a Szochnut, a Nefesh B’Nefesh és a többi alijaszervezet munkája” – tette hozzá.

Teljes cikk

[popup][/popup]