“Soha többé Izraelt!” – neonáci felvonulás Duisburgban

Írta: tev.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kétszáz fős szélsőjobboldali felvonulás volt a napokban Duisburg városában. A demonstráció miatt több német zsidó közösség is aggodalmát fejezte ki, miután a rendezvényen feltűnt több náci szimbólum és antiszemita szlogen is.

„Wir sind damals wie heute Hitler-Leute” – Antisemitische Tiraden bei Neonazidemo in Duisburg

Rund 200 Rechtsextreme beteiligten sich am 01.05.2019 an einer Demonstration der neonazistischen Kleinstpartei „Die Rechte” in Duisburg. Die Partei hatte den traditionell auch von Rechtsextremen instrumentalisierten „Arbeiterkampftag” als Teil einer „Frühjahrsoffensive” im Rahmen ihres Europawahlkampfes beworben. Zuvor hatte es bereits eine Demonstration von „Die Rechte” in Wuppertal gegeben, eine weitere ist in gut drei Wochen in Dortmund geplant.

A demonstrációt a Die Rechte nevezetű neonáci mozgalom szervezte, többen katonai uniformisban jelentek meg, sok felvételen jól kivehetőek a náci karlendítések a tömegben.

Volt, aki Hitler hasonmásként jelent meg, de a központi plakátokon is a következő felirat volt olvasható: “Izrael a mi szerencsétlenségünk.” Más táblákra a “Soha többé Izraelt” üzenetet rakták ki.

*

A keletnémet Szászország tartományi megmozduláson részt vett a Harmadik Ösvény elnevezésű neonáci csoport 500 tagja. A szervezet egyik fő célkitűzése Izrael felszámolása. A csoport szolidaritását fejezte ki korábban a Hezbollah terrorszervezettel, valamint Aszad szíriai vezetővel is.

A Jüdisches Forum Twitter oldalán közzétett felvételeken az látható, hogy a felvonuláson a Hitlerjugendre hajazó menetelést szervezett a csoport. A német Tagesspiegel lapnak Josef Schuster a Zsidók Központi Tanácsának elnöke elmondta, nem csak a zsidó közösség, de a demokratikus Németország és az elkötelezett civil társadalom egésze számára is fontos lenne, hogy a szászországi kormányzás határozott döntést hozzon az ehhez hasonló rendezvényekkel szemben. Hozzátette: “irónikus, hogy éppen a holokauszt emléknapon keltik életre a jobboldali szélsőségesek a német történelem legsötétebb fejezeteit.”

tev.hu

 

[popup][/popup]