Sófárfújással és énekkel fogadták az izraeli elnököt az isztambuli zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jichák Herzog elnök csütörtök délelőtt ellátogatott az isztambuli Neve Salom zsinagógába, és találkozott a törökországi zsidó közösség képviselőivel.

A zsinagóga hívei sófárfújással és a Hevenu Salom Aleichem dallal köszöntötték Izrael állam elnökét – tudósít az ujkelet.live.

A zsinagóga rabbija, Jichák Haliva rabbi a következőket mondta: ,,Látogatása a békekapcsolatok megerősítésének szimbóluma. Ez a két ország – Törökország és Izrael – nagyban hozzájárult az emberiség békéjéhez.”

A zsinagógában az isztambuli zsidó közösséghez szólva Herzog elmondta a „sehehejanu” áldást, és így szólt:

,,Testvéreim a zsidó közösségből, a feleségem, Michal és én örülünk, hogy találkozhatunk veletek, és elmondhatjuk az áldást, ahogy az meg van írva annak, aki régóta nem látta barátját.”

„E különleges alkalomból arra kérlek benneteket, hogy imádkozzunk az ukrajnai zsidó közösséghez tartozó testvéreinkért, és imádkozzunk azért, hogy az Örökkévaló védje meg és mentse meg őket minden bajtól.”

„Apám és nagyapám is megemlítette itt tett történelmi látogatásaik során azt ahogy Törökország megnyitotta kapuit és szívét a zsidó nép előtt, aki nyugalomra leltek itt. A spanyolországi száműzöttek és a veterán török zsidók beilleszkedtek a török társadalomba, és jelentős szerepet játszottak a zsidó nép történetének megírásában.”

,,Testvéreim, egész Izraelt egy kölcsönös felelősség, sorstársság köteléke köti össze; Ti pedig, a törökországi zsidó közösség tagjai, példa és példakép vagytok ehhez. Ti vagytok a hagyomány, a közösség szimbóluma, amely minden kihívással szembenéz. Tudom, hogy a törökországi zsidó közösség és ez a Neve Salom zsinagóga is súlyos terrortámadásokat élt át. Sajnos szerte a világon – zsidó iskolák, zsinagógák, szupermarketek és zsidó vállalkozások – gyűlölködők célpontjaivá váltak a múltban és ma is. Melletettek állok, és üdvözlöm a hatóságok elkötelezettségét a törökországi zsidóság biztonsága mellett.”

Teljes cikk

Címkék:Erdogan, Isztambul, Izrael, Jichak Herzog, Törökország, zsinagóga

[popup][/popup]