Simon Peresz temetésén ott lesz Obama, a Clinton házaspár, a holland király, kanadai, a német miniszterelnök…

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Simon Peresz, a kilencvenhárom éves korában elhunyt Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök elérte célját, népe szolgálatát – mondta az izraeli kormány délelőtti rendkívüli gyászülésén Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

Simon Peresz“Ez Izrael első napja Simon Peresz nélkül” – kezdte Netanjahu a világhírű államférfi elhunyta miatt összehívott rendkívüli kormányülést az egyperces néma főhajtás után. Kijelentette, hogy a köztük lévő nézetkülönbségek ellenére az idő előrehaladtával egyre jobban tisztelte és szerette Pereszt.

“Simon Peresz legnagyobb vezetőink közé tartozott, aki különleges eredményeket ért el. Dávid Ben Gurion, Izrael első miniszterelnöke oldalán jelentős döntésekkel járult hozzá erősödésünkhöz mind a nyilvános, mind a bizalmasan kezelendő területeken” – mondta Netanjahu. Ezzel a megjegyzéssel Peresz meghatározó szerepére utalt egyebek között a külföldi források szerint atomfegyverek gyártását lehetővé tevő dimonai atomlétesítmény létrehozásában.

“Mindig békejobbot nyújtott a történelmi kiegyezésre szomszédaink felé, s arra tanított, hogy akkor se essünk kétségbe, ha késlekedik a megbékélés, ne adjuk fel a reményt, és folytassuk a cselekvést”- tette hozzá Netanjahu.

A megemlékezés után a kormány a pénteki temetés ügyeivel foglalkozott. Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a rendezvényre, ugyanis a világ számos vezetője jelezte részvételi szándékát.

Az Egyesült Államokból Barack Obama elnök mellett Izraelbe utazik a temetésre a Clinton házaspár, Bill Clinton volt amerikai elnök és felesége, Hillary Clinton jelenlegi elnökjelölt, valamint John Kerry külügyminiszter is.

Szintén Jeruzsálembe tart Justin Trudeau kanadai kormányfő, Francois Hollande francia elnök, Joachim Gauck német államfő, és Angela Merkel német kancellár, Károly herceg az Egyesült Királyságból, Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke, Enrique Pena Nieto  mexikói elnök, Klaus Iohannis, Románia elnöke, Beatrix királynő Hollandiából és Faure Gnassingbé, Togo elnöke.

Csütörtökön, a temetés előtti napon Jeruzsálemben, a kneszetben felravatalozzák Simon Peresz holttestét. Várhatóan ezrek fognak elzarándokolni, hogy utolsó tiszteletadást adjanak a népszerű politikusnak. Pereszt pénteken Jeruzsálemben a Herzl-hegyen temetik el az ország vezetőinek parcellájában, Jichák Rabin sírhelyétől nem messze.

*

Frissítés: A Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságán kérdésünkre úgy tájékoztatták lapunkat, hogy egyelőre nem tudják, melyik vezető politikus vesz részt Magyarország képviseletében Simon Peresz temetésén, de rövidesen kiderül, valamint még ma nyilvánosságot lát a köztársasági elnök kondoleáló levele is. (A szerk.)

 

[popup][/popup]