Sikeresek a Fesztiválzenekar közösségi programjának koncertjei

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Napokon belül lezárulnak a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közösségi projektjei, melyek során a zenészek ajándékba visznek muzsikát idősotthonokba, templomokba és vidéki zsinagógákba. A cél teljesült: a zenét azok is élvezhették, akik csak ritkán, vagy soha nem jutnak el a koncerttermekbe – tájékoztatta közleményében az MTI-t a BFZ.

bfz_kisebb

(fotó: Marco Borggreve)

A zene gyógyít, összeköti egymással a különböző vallásokat és kultúrákat, és az időutazás élményhez is hozzásegít. Ennek szellemében jártak végig az elmúlt hetekben a BFZ zenészei öt idősotthont és három templomot, a zsinagógakoncertek pedig még most is zajlanak. A cél az volt, hogy a “zene mindenkié” ne csak üres frázis legyen: a muzsika érjen el azokhoz is, akik fizikai, vagy anyagi okokból nem juthatnak el egy komolyzenei koncertre – olvasható a zenekar közleményében.
A sok esetben mozgásukban korlátozott idősek hálával fogadták a zenészeket, akiknek ugyancsak fontosak voltak ezek a találkozások. Ahogy Dvorák Lajos gordonkaművész, a projekt gazdája fogalmazott: “Egy ilyen koncert mindig családias és otthonos. Közvetlenül érezzük a szeretetet és a hálát, akár az emberek szavaiból, akár a tekintetükből. Ilyenkor pedig a felelősség is sokkal nagyobb” – olvasható a BFZ közleményében.
A templomokba szervezett ajándékkoncertek minden esetben teltházasak voltak, így közel ezer emberhez jutott el Bach muzsikája. Korabeli hangszereken csendült fel a zene, ez pedig a muzsikusok számára is nagy élmény volt. Bach zenéje a Deák téri evangélikus, a hedrehelyi református és a Bakáts téri katolikus templomban szólalt meg.
Még zajlanak a zsinagógakoncertek, amelyeken Köves Slomó rabbi mesél a közönségnek a zsidóság életéről, a közönség pedig zsidó ételeket is kóstolhat. Weiner Leó divertimentója, Betty Olivero kortárs izraeli zeneszerző művei és Mendelssohn Szentivánéji álom kísérőzenéje szerepel a koncertek műsorán.
A sorozat első helyszíne hétfőn a borsodi Mád volt, a keszthelyi (június 17.) és az albertirsai (június 18.) zsinagógakoncert után pedig a BFZ további két ingyenes koncertet ad: június 19-én este a Margitszigeten Budapest napja alkalmából, június 21-én pedig a Múzeumok éjszakája nyitányaként a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén.

[popup][/popup]