Sikeres Izrael-bojkottálók?

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy győzelmet könyvelhetnek el a zsidó állam termékeinek bojkottjáért nemzetközi kampányt folytató Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) szervezet aktivistái: a ciszjordániai Maale Adumim településen működő SodaStream italgyár bejelentette, bezárja az üzemet, és azt áthelyezi Izrael déli részébe, Negevbe.

bojkott IzraelTörtént ez dacára annak, hogy a vonatkozó nemzetközi egyezmény, az oslói megállapodás értelmében a West Bank C-zónája Izrael által adminisztrált területnek számít. A nemzetközi szervezetek azonban sommásan csupán Izrael által megszállt területekről beszélnek.

A BDS mozgalom egyik zászlóvivője az Oxfam International emberi jogi szervezet volt, amely kijelentette, nincs  megoldás addig, amíg a megszállt területen, ráadásul zsidó telepen, a szerintük illegálisan működő üzem be nem zár, a teljes terület pedig át nem kerül palesztin kézbe. A SodaStream szerint az áthelyezésnek nincs köze a BDS-hez, annak csak “üzleti okai” vannak, ám a BDS a saját sikereként ünnepli a lépést – valószínűleg joggal. A radikális baloldali, “anticionista”, élesen Izrael-ellenes mozgalom közölte, hogy a nemzetközi nyomás miatt sok európai és amerikai kiskereskedő “ejtette” a céget.

A SodaStream ötszáz izraeli (zsidó és arab) és nyolcszáz palesztin munkást foglalkoztató üzem volt, amely a 20-30 százalékos munkanélküliség által sújtott Ciszjordániában a négyszeresét fizette a palesztin átlagbérnek, mintegy ötezer ember ellátásáról gondoskodva. A BDS szerint azonban nevetséges azt mondani, hogy a cég merő szívjóságból foglakoztatott palesztinokat (ezt nem is állította senki), és tagadták, hogy zsidók és palesztinok egyenlő bért kaptak volna. Daniel Birnbaum, a SodaStream elnöke mindenesetre közölte, munkásaikat visszavárják az új üzembe, az izraeli kormánnyal pedig meg akarnak állapodni arról, hogy a palesztin dolgozók munkaválallási engedélyt kapjanak. Birnbaum szerint cinizmus volt az Oxfam részéről az üzem bezárását, és ezzel több száz dolgozó munkanélküliségét követelni.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]