SHALOM MR. BERLIN! – EGY ELŐADÁSBAN ALFÖLDI, UDVAROS ÉS NÁRAY

Írta: szinhaz.org - Rovat: Hírek - lapszemle

 

A Zsidó Művészeti Napokon Irving Berlin szerző és dalíró életét és pályafutását mutatja be Náray Erika, Udvaros Dorottya és Alföldi Róbert. A Shalom Mr. Berlin! – Irving Berlin zenei élete és pályája című előadás május 6-án az Uránia Filmszínházban lesz látható.

Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert, Náray Erika

Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert, Náray Erika

Az orosz származású amerikai zeneszerző és szövegíró, Irving Berlin (1888–1989) olyan zenékkel, dalokkal látta el az amerikai zenei kultúrát, amelyek révén a legnagyobbak között tartják számon. Több mint 1500 dal, több tucat musical és filmzene kötődik a nevéhez, amelyeket olyan neves művészek énekeltek, mint Fred Astaire, Al Jolson, Judy Garland, Bing Crosby, Ella Fitzgerald, Marilyn Monroe és még sokan mások. A magyar közönség előtt a neve talán nem annyira ismert, mint például a Gershwin testvéreké, pedig slágerei, mint a White Christmas, God bless America, Cheek to cheek itthon is közismertek.

A művész Izrael Izidor Balin néven született fehérorosz-zsidó családban Szibériában, majd az orosz pogromok elől 1893-ban az Egyesült Államokba emigrált szüleivel együtt. Édesapját korán elveszítette, így szinte gyerekként lett a család fenntartója. Ekkor kezdett dalokat írni a nélkül, hogy ismerte volna a kottát. Csak leült a zongorához, és ontotta a dallamokat, amelyek világslágerekké váltak és tették őt Amerika ünnepelt szerzőjévé.

Irving Berlin

Irving Berlin

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]