Seres: Most jöttek a fajvédőről

Írta: Seres László / hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Orbán-rezsimen a jogállamiságot számon kérő ballib tábort egyáltalán nem érdekelte, milyen eszközökkel akadályozza meg az állam néhány amerikai és eurázsiai bolond szólás- és gyülekezési szabadságát. Fő az antifasiszta látszat.

seres lászló

Seres László

A nyolcvanas évek minden presszó- és kocsmalátogatója tudja, hogy a Kádár-kor legállandóbb, legmegbízhatóbb intézkedése a váratlan igazoltatás volt, főleg az esti órákban: egyszer csak megjelent két egyenruhás a vendéglátóipari egységben, és minden ok nélkül, tisztelegve, egyenként elkérték a vendégek papírjait, a személyit ugye mindig magunknál kellett tartani. A külföldiek útleveleit különösen hosszan nézegették. Állandóak voltak az ún. közúti ellenőrzések is (bizonyos listákon szereplő egyének esetében a járműbe való bekukkantással, csomagtartó-megnézéssel kiegészítve), amelyekkel nemcsak az autósokat vegzálták, hanem mindenkinek üzentek: a szerv mindenhol ott van, figyel, társadalmi jelenléte permanens.

Aki még emlékszik erre a korra, erős déja vu kerítheti hatalmába, ha megnézi azt a minapi videót, amelyen rendőrök sokasága szállja meg a budai Clock Cafét, igazoltatják a vendégeket, a nem kívánatos kb. három tucat külföldi vendég némelyikénél számon kérik, miért nem hordja magánál a papírjait – a személyit ugye a mai napig mindig magunknál kell tartani. Ha valaki lemaradt volna róla: a Clock Caféban egy, a kormányfő és a belügyminiszter által jogellenesen betiltott, sikeresen szétzilált szélsőjobboldali konferencia maradéka ülésezett, de a szervnek szerencsére sikerült lekapcsolnia a fő szervezőt, akit elvittek a rendőrségre, a legújabb hírek szerint pedig visszaküldték Bécsbe, három évre kitiltva őt a schengeni zónából.

Gond egy szál se? Végül is kit érdekel egy Amerikában is teljesen marginális szélsőjobbos társaság, kapják be? Hát, nem egészen.

Ez a fringe szervezet jelentős ingyen PR-hoz jutott pár nap alatt, a kormányzattól megkapta az állam által üldözöttek morális pecsétjét, de ami ennél is lényegesebb, létrejött a Fidesz-MSZP nagykoalíció az ilyen jellegű problémák kezelésére. Plusz üdvözölte a jogellenes lépést a Mazsihisz, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR), a Tett és védelem Alapitvány, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja pedig egyenesen “saját sikereként is értékeli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök utasítást adott a Budapestre tervezett fajvédő konferencia betiltására.” A nácik szólásszabadságáért és a rezsim jogsértése ellen egyedül fellépő TASZ viszont kénytelen volt elviselni a lakájmédia szervilis és alpári támadásait.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]