“Semmi sem fekete vagy fehér” – interjú Idan Matalon izraeli youtube-sztárral

Írta: Pink Puli - Rovat: Hírek - lapszemle

Idan Matalonnal az izraeli-palesztin helyzetről, a háború mindennapjairól és a Tel Aviv-i meleg közösségre gyakorolt hatásáról beszélgettünk. Az izraeli születésű youtube-sztár, újságíró, blogger és aktivista őszíntén beszél a tragédiákkal kapcsolatos személyes érzéseiről, a palesztin területeken élő meleg arabok kiszolgáltatottságáról. 

Idan-Matalon-1

Idan Matalon videóit százezrek nézik (Fotó: Idanmatalon.com)

Pink Puli: Alig néhány hete, hogy Tel Avivban jártunk, ahol nagyon liberális és melegbarát légkör fogadott bennünket. Mindenütt szivárványzászlók, bárok és más létesítmények várták az LMBTQ látogatókat, a régió legjobb bulijaival egyetemben. Hogyan hat a jelenlegi háború a Tel Aviv-i meleg közösség mindannapjaira?

Idan Matalon: Július-augusztus során rengeteg turista érkezik hozzánk nyaralni, és azért is, hogy találkozzanak az izraeli melegekkel. Nagy forróság van ilyenkor és tökéletes nyaralóidő, ezért is szeretem a várost a Közel-Kelet Rio de Janierójának hívni. Sajnos, a helyzet miatt sok turista mondta le az útját, és határozottan érezhető a különbség az éjszakai életben, a meleg strandon és Tel Aviv utcáin is. Az izraeliek is kevesebbet járnak el szórakozni, mert inkább otthon figyelik a híreket, vagy, mert megrendíti őket a katonáink elvesztése. De, ettől még megy tovább az élet: a bárok, partik, klubok és kávézók várják a meleg vendégeket. Ez nagyon fontos, mert próbáljuk normálisan élni a napjainkat, és néha a bulizás is jót tesz, hogy több pozitív energiánk legyen.

PP: Most, a háború idején, milyen egy átlagos napod?

IM: Próbálok a munkámra, a barátaimra és a családomra koncentrálni. Figyelem a híreket, időnként nehezen alszom és néha sírok is. Sok katona halt meg, akik nagyon fiatalok voltak, tehetségesek, és akik engem és a hazámat védelmezték. Ők Izraelért haltak meg, és ez nagyon elszomorító. A szirénák felzúgása is gyakran stresszel minket. Ez nem része a normális életnek, de ettől még végig kell csinálunk a napi feladatokat, fenn kell tartanunk az életünket és pozitívnak kell maradnunk. A helyzet csak ideiglenes, és gondolnunk kell a katonákra, az izraeli civilekre és a Gázában élőkre is, akik mind azért szenvednek – és halnak meg – , mert egy terrorista szervezet, a Hamasz irányítja őket. Nap mint nap próbálom a külföldiekkel megértetni, hogy mi a helyzet Izraelben és Gázában, ami nagyon bonyolult, és sokat kell dolgoznunk Izrael internetes megítélésén, ami szinte már teljes idejű feladatommá is vált.

PP: Az egyik kedvenc helyünk a városban a Hilton Beach volt, a Tel Aviv-i meleg strand. Biztonságos ott pihenni mostanában?

IM: Biztonságos. A Vaskupola (rakétavédelmi rendszer – a szerk.) száz százalékban kivédi a Gázából kilőtt rakétákat, ami elképesztő. Általában másfél percünk van biztonságos helyre menekülni, ami a Hilton Beach esetében elegendő idő, ráadásul a helyi izraeliek is segítenek mindenkinek.

PP: Hogyan hat a háború a meleg palesztinokra és arabokra, akik izraeli, valamint palesztin területen élnek?

IM: Nem igazán tudom. Nehéz velük kommunikálni, de biztos vagyok abban, hogy nekik is nehéz ez az időszak. Bárcsak segíteni tudnánk nekik, hiszen Izrael a melegek irányában nagyon nyitott ország, viszont a palesztin területeken élő melegek rendkívül nehéz helyzetben vannak, sőt legtöbbször felvállalni sem tudják önmagukat. Sokan közülük részt sem vesznek a konfliktusban, ami szerintem jó, mert az egész helyzet bonyolult, és igazából semmi sem fekete vagy fehér.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]