Schweitzer-lectures – a Magyar Hebraisztikai Társaság konferenciája február 3-án

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Dr. Schweitzer József 1964-től óraadó tanára volt a Rabbiképzőnek, amelynek igazgatójává 1985-ben, Scheiber Sándor halálát követően nevezték ki. Ezt a pozíciót 1997-ig, míg 1994 és 2000 között az országos főrabbi pozíciót is betöltötte. Mint nyugdíjas országos főrabbi lett a 2002-ben alakult Magyar Hebraisztikai Társaság első elnöke.

Schweitzer József professzor

Tudományos munkássága a hebraisztika számos területére kiterjedt, a bibliakutatástól a magyarországi zsidóság társadalomtörténetéig. A felekezetek közötti párbeszéd aktív résztvevője, amelynek legismertebb példája az Erdő Péter bíborossal 2003-ban a Mindentudás Egyetemén közösen tartott, a pészah és húsvét ünnepéről szóló előadásuk volt. Oktatóként, előadóként több hazai felekezeti és állami felsőoktatási intézményben is hozzájárult egy új hebraista nemzedék kineveléséhez.

Schweitzer professzor 2015. február 5-én hunyt el. Első halálozási évfordulója alkalmából a MAZSIHISZ, valamint négy felsőoktatási intézmény (az OR-ZSE, az ELTE, a KRE és a PPKE) közösen szervezett egy tudományos emlékülést 2016. január 27-én, az MTA székházában. A következő évben, 2017. február 14-én, a Magyar Hebraisztikai Társaság Schweitzer-lectures címmel rendezte meg konferenciáját a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. Ekkor osztották ki első alkalommal a főrabbi családja által alapított, kétévente adományozandó Schweitzer József-emlékdíjat is.

A konferenciát idén online tartják meg, a teljes program itt olvasható.

[popup][/popup]