Schmidt Mária új feladatot kap, de mi lesz a Sorsok Házával?

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az ATV-ben jelentette be: Schmidt Mária kormánybiztosként felel az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt tisztelgő emlékév eseményeiért. Kérdés, hogy mi lesz a Schmidt irányításával elindított, de az intézmény körüli viharok miatt megrekedt Sorsok Háza projekttel.

 A kormány szeptember 18-án döntött arról, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója kormánybiztosként koordinálja a jövő évi 1956-os megemlékezéseket, az ünnepségsorozat fővédnöke pedig Kövér László házelnök lesz. A döntést Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere jelentette be azATV Szabad szemmel című műsorában. Mint mondta, a kormányfő örült a javaslatnak, ami számára azt jelzi, hogy Orbán Viktor „nagyon értékesnek tartja Schmidt Mária munkáját”.

balog zoltánBalog Zoltán

A Népszabadság már a bejelentés előtt azt írta kormányzati forrásra hivatkozva, hogy a „Sorsok Háza körüli erős konfliktushelyzet feloldása lehetne, ha Schmidt lemondana a projekt irányításáról”. A lap emlékeztetett rá: a főigazgatót formálisan nem Orbán Viktor delegálta az emlékhely élére, hanem a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány.

Egy bajba került projekt

A Józsefvárosi pályaudvar helyén, 2013 őszén indult beruházás (korábbi nevén: Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ) eredetileg Szita Szabolcsnak, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont (HDKE) igazgatójának ötlete volt,

ám a projektet végül a Terror Háza Múzeum főigazgatójának irányításával kezdték meg. Amellett, hogy az eddig 7 milliárd forintos költséggel futó építkezés egy éves késéssel fejeződött be, az emlékhely – a Miniszterelnökség által – kiszivárogtatott és erőteljesen vitatott koncepciója tovább borzolta a kedélyeket.

schmidt mária (fotó:facebook.com)Schmidt Mária (Fotó:facebook.com)

Ami viszont végképp megpecsételte az idei átadás sorsát, az hazánk 2015 márciusában indult soros elnöksége a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetségben (IHRA). Magyarország tavaly év végén került kényes helyzete a nemzetközi szervezetben, miután a tagországok egy része komoly kritikát fogalmazott meg a Magyarországon az IHRA egyes tagszervezetei szerint tapasztalható antiszemitizmussal, a kormány és a zsidó közösség között beállt „kommunikációs zavarral”, továbbá a Sorsok Háza tervezett koncepciójával, illetve a német megszállási emlékmű felállításával kapcsolatban.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]