Schmidt Mária felavatta Petri György emléktábláját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Felavatták Petri György emléktábláját, amelyet a költő egykori lakhelyén, Terézvárosban, az Eötvös utca 22. szám alatt állíttatott a Kertész Imre Intézet a művész születésének 80. évfordulója alkalmából.

„Itt ma egy olyan költőnek, gondolkodónak állítunk emléket, akitől mindannyian mind a mai napig sokat tanulhatunk őszinteségről, szembenézésről és mindenekelőtt a szabadságról” – emelte ki a helyszínen tartott beszédében Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézetet működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója – tudósított a Színház.online.

Mint mondta, a költőt kiemelkedő intellektusa, érzékenysége, tehetsége emelte kortársai fölé. Személyes emlékeit felidézve kifejtette, hogy „magánemberként nagyon tudott figyelni másokra, gyermekien kíváncsi volt, tele volt részvéttel és szeretettel, ám a legfontosabb, hogy Petri György rendíthetetlen és mindent felülíró szabadságvágya meghatározta egész életét”. Kiemelte: verseiből a következő nemzedékek megérthetik, hogy miért volt elviselhetetlen a Kádár-rendszer, és hogy mit jelentett a szabadság hiánya.

Az eseményen bejelentették, hogy elkészült Petri György szerzői oldala a Kertész Imre Intézet digitális tudástárában, amely ezzel teljessé is vált.

Teljes cikk

[popup][/popup]