Sasz képviselő: a reformzsidók miatt volt a földrengés

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Yinon Azoulai Sasz képviselő szerdán a Knesszet-plénum előtt előadott beszédében a progresszív zsidókat vette célba, és azt sugallta, hogy a reform és konzervatív követelések egy vegyes nemű imádkozó hely létesítésére a Siratófalnál a felelősek a szerda reggeli földrengésért Izraelben.

Szerda reggel nem sokkal hajnali 5 előtt a Richer-skála szerinti 4.1-es erősségű földrengést mértek északon, melyet este 10:45-kor követett egy újabb 4.3-as erősségű. Csütörtökre virradóra két utórezgést regisztráltak 1:30 körül, mindkettő 3.2-es erősségű volt. Sérülésről vagy anyagi kárról egyik esetben sem érkezett jelentés.

“Hallottuk, hogy volt ma valami földrengés,”- mondta Azoulay az imádkozó területről folyó vita során. “Talán fontolóra kéne vennünk, hogy ez a földrengés azért volt, mert valaki megpróbál ártani annak, ami szent számunkra.”

A pluralista pavilon építésére vonatkozó eredeti döntés 2016. január 31-re nyúlik vissza, amikor a kormány – a Siratófal asszonyai (Women of the Wall) nevű feminista imádkozó csoport kitartó aktivitásának ösztönzésére – jóváhagyta az úgynevezett Siratófal-kompromisszumot.

Bár a liberális és a diaszpórabeli zsidóság örömmel fogadta a döntést, ez azonnal ellenállásba ütközött, mivel az izraeli ultra-ortodox politikusok, akik először engedélyezték a javaslatot, a helyi közösségeken belüli nyomás hatására közbeléptek, és azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a végrehajtását.

“Segítsetek fájdalmunkon, ők nem zsidók … Kinek adja a miniszterelnök? Azoknak, akik ellenünk vannak a különböző típusú szervezetekben… Mi közötök van nektek [progresszív zsidóknak] a Siratófal ősi köveihez? Azt javaslom, hogy fogjátok a pénzt, amit Izraelben akartok befektetni és építsetek magatoknak egy Siratófalat az Egyesült Államokban.”

Azoulai, aki márciusban lett képviselő, hasonló kijelentést tett májusban egy meghallgatáson a Knesszetben, amikor azt mondta, a nem-ortodox zsidók nem tartoznak a zsidó néphez.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

[popup][/popup]