Saranszki Genezis-díja 1 millió dollárját ajánlotta a koronavírus elleni küzdelemre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A koronavírus-járvány elleni védekezésre ajánlotta fel egymillió dollárral (322 millió forinttal) járó Genezis-díját Nátán Saranszki egykori szovjet máskéntgondolkodó, később izraeli politikus.

Natan Saranszki

 

A zsidó Nobel-díjként emlegetett díjat odaítélő szervezet hétfői közleménye szerint Saranszki az összeget izraeli és más országokbeli olyan szervezeteknek juttatja, amelyek a járvány áldozatain segítenek, és a járvány megfékezését célzó kutatásokat támogatnak. A Genezis-díj korábbi kitüntetettjei is jótékony célra adományozták az elismeréssel járó összeget.

Az Izraelben élő Saranszki hangsúlyozta, világszerte sokan támogatják adományaikkal a járvány elleni küzdelmet és az áldozatokat, és a maga részéről megtiszteltetésnek tekinti, hogy csatlakozhat erőfeszítéseikhez.

A Genezis-díj Alapítvány közleménye szerint az egymillió dollárból a jeruzsálemi mentőszolgálatokat támogató szervezetek, a súlyosan sérült gyermekekkel foglalkozó intézmények, a családon belüli erőszak áldozatai, a tel-avivi afrikai menekültek és a mentális betegséggel küzdő rászorulók részesednek.
A 72 éves Saranszki az izraeli Weizmann Tudományos Intézet, a Columbia Egyetem és a New York-i Egyetem kutatásait is támogatja, valamint a tengerentúli idős zsidó közösségeket.

A Genezis-díjat 2013 óta minden évben olyan személynek ítélik oda, aki szakmai teljesítményével és a zsidó értékek iránti elkötelezettségével inspirálja a zsidóság következő generációját. Korábban Michael Bloomberg, egykori New York-i polgármester, Michael Douglas színész, Itzhak Perlman hegedűművész is átvehette.

Saranszki a hetvenes években – még Anatolij Scsaranszkij néven – máskéntgondolkodóként fordult szembe a szovjet hatalommal, szorosan együttműködött a Nobel-békedíjas Andrej Szaharovval, alapító tagja volt a szovjetunióbeli emberi jogok megsértését vizsgáló Helsinki Csoportnak, és egyike volt a legismertebb szovjet zsidóknak, akiktől megtagadták az Izraelbe való kivándorlás lehetőségét.

1977-ben koholt vádak alapján elítélték, és kilenc évet töltött börtönben, legnagyobb részét magánzárkában. A felesége, Avital és nemzetközi szervezetek által indított kampány hatására 1986-ban szabadon bocsátották, és azonnal Izraelbe költözött. Egy évvel később részt vett azon a washingtoni demonstráción, amelyen Mihail Gorbacsov szovjet vezető látogatása előtt szabad kivándorlási jogot követeltek a szovjet zsidók számára Izraelbe. Gorbacsov ezt lehetővé is tette, és a becslések szerint 1,6 millió orosz zsidó élt a jogával.

Saranszki Izraelben politikusként és a közszolgálatban dolgozott. Három könyvet írt és számos kitüntetést kapott, köztük a legmagasabb izraeli állami kitüntetést is, az amerikai Elnöki Érdemérmet és a Kongresszusi Aranyérmet. (MTI)

[popup][/popup]