Salinger kiadatlan művei jelennek meg a közeljövőben

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A hírt a Zabhegyező (új kiadásban Rozsban a fogó) szerzőjének fia jelentette be New Yorkban.

J. D. Salinger

Miután egyetlen eddig megjelent regényét 1951-ben kiadták, csak novellái jelentek meg, de nem hagyta abba az írást – tudatta Matt Salinger a The Guardian-nel.

Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem adták ki apja műveit, azt válaszolta, hogy azért, mert egyelőre nincs kiadásra kész állapotban az anyag.

“Azt akarta, hogy összerendezzem, és miután gigászi feladatról van szó, ő is tudta, hogy ehhez sok időre lesz szükség” – magyarázta az író 58 éves fia. Arról is beszélt, hogy apja tudatosan húzódott vissza a nyilvánosságtól első könyvei sikerei után, mert úgy vélte, a külvilággal, különösen az irodalmi világgal való túl sok interakció árt az írásnak.

“Olyasvalakiről beszélünk, aki 50 éven át írt, anélkül, hogy bármit megjelentetett volna, tehát rengeteg anyagról van szó. Szó nincs vonakodásról vagy óvatoskodásról. Amint kész leszünk, megosztjuk a műveit a nyilvánossággal” – fejtette ki Matt Salinger, hozzátéve, hogy ez várhatóan csak évek múlva lesz lehetséges.

Az író fia korábban öt várható új könyvről tett említést, beleértve egy Holden Caulfield-del kapcsolatos elbeszéléskötetet és egy másik könyvet, mely Salinger rövid házasságának élményéből merít a német Sylvia-val, aki – mint a házasság során kiderült – együttműködött a nácikkal. A kiadni kívánt művek között lesz olyan is, ami a Glass családhoz kapcsolódik, melyet korábbi Salinger művekből ismerhet a közönség, de nem lesz lineáris összefüggés a velük kapcsolatban már megismert és a kiadás előtt álló művek között.

Jerome David Salinger 100 évvel ezelőtt született New Yorkban, és 2010-ben halt meg New Hampshire-ben.

[popup][/popup]