Saját Air Force One-t kap az izraeli miniszterelnök és államfő

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén megszavazta, hogy az államkassza terhére különrepülőgépet vásároljanak Benjámin Netanjahu kormányfő és Simon Peresz államelnök utazásaihoz – közölte a Maariv című izraeli lap hírportálja, az NRG.

Benjamin Netanjahu

A kormány többsége az 50-70 millió sékelbe (3-4 milliárd forint) kerülő izraeli Air Force One mellett egy új miniszterelnöki hivatal és rezidencia felépítését is elfogadta mintegy 650 millió sékelért (40 milliárd Ft). A döntések ellen voksoltak a Jes Atíd (Van Jövő) centrista párt miniszterei, valamint Amír Perec, a Tnua (Mozgalom) nevű centrista párt környezetvédelmi minisztere.
Csütörtökön hozták nyilvánosságra a repülőgép megvásárlásának ügyével megbízott bizottság szakvéleményét, amely a repülőgép megvételét javasolta a miniszterelnök és az államfő számára. “Nem szabad tovább folytatni a repülőgéppel kapcsolatos jelenlegi helyzetet, azonnali változtatásra van szükség” – vélte a bizottság.
A Háárec című lap gazdasági mellékletének vasárnapi cikkében idézett szakértők véleménye viszont eltér ettől ebben a kérdésben, ők úgy látják, hogy Netanjahunak Obamával szemben nincs szüksége különrepülőgépre, mert nem utazik annyit, és a bizottság a valódinál alacsonyabb költségeket mutatott be számításainál.
A két várhatóan népszerűtlen döntés mellett a kormány vasárnap elfogadott egy Izraelben a közvélemény által régóta várt határozatot is: feloszlatják az izraeli közmédiát, és eltörlik a tévékészülék-tulajdonosoktól évente beszedett mintegy 300 sékeles (18 ezer forintos) kötelező költségtérítési díjat annak adásaiért. Helyette a tervek szerint az izraeli közmédia új, sokkal kisebb és hatékonyabb intézményeit fogják létrehozni.

[popup][/popup]