Ronald S. Lauder: Nincs valóságalapja az Izraelt népirtással vádoló beadványnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke nyilatkozatot adott ki a Nemzetközi Bíróságon kezdődött eljárásról. Ebben tisztázni kívánja, hogy a dél-afrikai kormány kérelme jogilag is alaptalan, mert tévesen vádolja Izraelt népirtással a Hamász október 7-i támadására adott önvédelmi hadműveletek okán.

Ronald S. Lauder

Mélyen aggaszt és felháborít bennünket az eljárás, ami Dél-Afrika kezdeményezésére indult Hágában. Az Izrael elleni népirtással kapcsolatos súlyos vádaknak nincs valóságalapjuk – írja az elnök.

A közleményben továbbá felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a Hamász saját népírtó céljairól jól ismert, és számos ország által terrorszervezetként azonosított fegyveres csoport, amelynek nem titkolt célja, hogy megsemmisítse a zsidókat Izraelben és szerte a világon. Izrael, az őt ért barbár támadás után küldetést vállalt azzal, hogy ezt a terrorcsoportot megsemmisítse, hogy véget vessen a folyamatos, barbár atrocitásoknak. A Zsidó Világkongresszus egyértelműen támogatja Izraelt, hogy továbbra is megvédhesse önmagát, hogy elhárítsa a jövőben a Hamász támadásait.

Lauder elnök azt is kiemelte, hogy a népírtásról szóló egyezményre történő hivatkozás helytelen, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy szerinte ezt a jogi tételt propagandaeszközként használják fel Izrael önvédelemhez való jogának megkérdőjelezésére abban a gonosz kampányban, amelynek egyetlen célja az antiszemitizmus felkorbácsolása.

Mivel a felszított antiszemitizmus mindenhol a világon veszélyhelyzetbe sodorja a zsidó közösséget, az elnök megerősítette, hogy a Zsidó Világkongresszus és a hozzá kapcsolódó közösségek határozottan támogatják a dél-afrikai zsidó közösséget is. „Most minden eddiginél fontosabb annak biztosítása, hogy továbbra is biztonságban érezzék magukat Dél-Afrikában.” – írja közleményében Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]