Róna Tamást visszavették a Mazsihisz kötelékébe, a volt alelnök bírálja a lépést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Korábban a rabbik nem értettek egyet azzal, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége felbontotta Róna Tamás főrabbi, a rabbitestület elnöke munkaszerződését. Most viszont az vált ki indulatokat, hogy ugyanőt hivatalosan is visszavették a szervezetbe.

Róna Tamás főrabbi

A Mazsihisz közelmúltban tartott vezetőségi ülésének egyetlen napirendi pontja volt: az, hogy Róna Tamás főrabbi ismét a Mazsihisz alkalmazottja legyen-e, vagy sem – tájékoztatta a Népszavát Horváth József, a Mazsihisz volt alelnöke. Érthetetlennek tartja, hogy egyáltalán szóba kerülhetett Róna újbóli alkalmazása, azt pedig még inkább nehéz elfogadnia, hogy a vezetőség végül a főrabbi visszavétele mellett döntött.

Mint ismeretes, Róna konfliktusba került a Mazsihisz előző vezetésével, és a konfliktus politikai színezetet is kapott. A főrabbi ugyanis rendszeresen a kormánypárti Magyar Nemzetben bírálta a Mazsihiszt és annak elnökét, akinek nem volt felhőtlen a viszonya a Fidesszel. Róna egyik nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Heisler András „méltatlanná vált a közösség vezetésére”. Az Indexnek például azt állította, hogy „másfél éve a Mazsihisz nem egyházként működik”.

Horváth emlékeztetett rá, hogy Róna diplomamunkájáról az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem egy bejelentés nyomán megállapította: „túlnyomó részben (90 százalékot meghaladó arányban) szó szerinti, idézőjel nélküli átvétel mások korábban nyomtatásban megjelent könyveiből, illetve online közzétett munkáiból”. A Mazsihisz korábbi vezetése megvált Rónától, a főrabbi munkaügyi pert indított, amit a volt alelnök közlése szerint jogerősen elvesztett.

Horváth József, a Mazsihisz volt alelnöke, a Lágymányosi Bét Sálom körzet elnöke

Horváth József emlékeztetett arra is, hogy Róna Tamás a Mazsihisz gyengítésére irányuló lépésének tekinthető az is, hogy megalapította a Magyarhoni Zsidó Imaegyletet (Zsima), mely bőséges állami támogatáshoz – 2021-ben 168 millió, 2022-ben 334 millió forinthoz – jutott. Horváth József azt is szóvá tette, hogy a félmilliárdos összeg közel húsz százaléka a Zsima tisztségviselőihez került.

A Népszava úgy értesült, hogy a főrabbi a Mazsihisz konkurense, a Köves Slomó-féle Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik szervezetétől is milliós nagyságrendű jövedelemben részesült.

Horváth József tudomása szerint egyetlen érv szólt Róna Tamás visszavétele mellett: „legyen béke a világi és a vallási vezetés között, a rabbitestületen belül”. A Mazsihisz volt alelnöke a békét támogatja, a döntés azonban számára azt a rossz üzenetet közvetíti, hogy a munkavállalók a jövőben bármikor következmények nélkül ronthatják a Mazsihisz hírnevét, alááshatják működését.

Róna Tamásnak a Népszava felsorolta a vele szemben megfogalmazott állításokat. A főrabbi elmondta, a Mazsihisz világi és vallási vezetése között megállapodás van arról, hogy jelen helyzetben nem nyilatkoznak egyházpolitikai kérdésekről: ő ehhez tartja magát. Az, hogy a világi és a vallási vezetés újból közeledni tudjon egymáshoz, egyik záloga a neológia megmaradásának – tette hozzá a főrabbi.

A konkrét ügyről Grósz Andor, a Mazsihisz mostani elnöke sem szeretett volna nyilatkozni a Népszavának. Hangsúlyozta: békét és nyugalmat szeretne, a „közösség akaratának megfelelően ebben a szellemiségben építi tovább” a Mazsihiszt.

[popup][/popup]