Róna Tamás lovagkeresztje

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A nemzeti ünnep alkalmából Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át dr. Róna Tamás főrabbinak, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület elnökének, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem címzetes egyetemi tanárának,

Róna Tamás

„hitéleti szolgálata, példaértékű közösségépítő tevékenysége, valamint a felnövekvő generációk oktatása és tehetséggondozása érdekében végzett munkája elismeréseként”.

Mint ismeretes, Róna Tamás aktívan részt vett a Heisler András ellen 2020 augusztusában indított lejárató kampányban, nyílt levelével annak egyik kiváltója volt. Válaszul a Mazsihisz vezetés megszűntette munkaviszonyát, azóta Róna a Mazsihisz a közép-magyarországi régiójának (mely önálló jogi személy) alkalmazottjaként látja el rabbinikus feladatait a térségben. Ekkortájban alakult meg a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA) is, amelynek Róna az elnöke. A ZSIMA a kormánnyal kötött szerződés értelmében évi 50 millió forintos támogatásban részesül 2021 és 2025 között.

*

Ugyancsak lovagkeresztet kapott

„a magyar-izraeli kapcsolatok ápolása érdekében több évtizeden át végzett tevékenysége elismeréseként”

Kovács László, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége elnöke.

(MTI)

[popup][/popup]