Ron Klaint választotta kabinetfőnökének a leendő amerikai elnök

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök szerda este bejelentette, hogy Ron Klaint választotta leendő kabinetfőnökének a Fehér Házban.

Ron Klain

Klain az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerint “kipróbált demokrata párti politikusnak” számít, az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata idején ő volt a felelős az Afrikában kitört ebolajárvány amerikai kezeléséért.

Szerda esti közleményében Biden úgy fogalmazott: “Ron Klain hosszú és sokrétű tapasztalata és az a képessége, hogy többféle politikai nézetet valló emberrel tud együttműködni, pontosan az, amire szükségem van egy fehér házi kabinetfőnökben akkor, amikor ilyen válsággal nézünk szembe, és ismét össze kell fognunk az országot”.

Biden “felbecsülhetetlen értékűnek” minősítette Klain személyét és korábbi együttműködésüket.

Az 59 esztendős Ron Klain Joe Biden kabinetfőnöke volt, amikor a most 78 éves demokrata párti politikus az Egyesült Államok alelnöke volt, sőt már akkor is Biden mellett dolgozott, amikor a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke volt. Később Bill Clinton alelnökének, Al Gore-nak a kabinetfőnökeként tevékenykedett, majd 2014-ben az ebolajárvány elleni küzdelmet is koordinálta.

Klain már Biden közleményében megköszönte a várható kinevezést, és leszögezte, alig várja, hogy Biden és alelnökjelöltje, Kamala Harris segítségére lehessen – írja az MTI.

Klain Indianapolis-ban született zsidó családban, Stanley Klain, építési vállalkozó és Sarann Warner (született Horwitz) utazási ügynök fiaként, s a Georgetown Egyetemen, illetve a Harvard jogi karán végzett.

Nős, három gyermek apja.

[popup][/popup]