Roma, zsidó és LMBTQ szervezetek felhívása Novák Katalinhoz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szabad A Hang honlapon megjelent négy szervezet felhívása, amit Novák Katalin köztársaság elnöknek címeztek. A Budapest Pride, a Haver Alapítvány, a Phiren Amenca és a Political Capital arra kérik Novák Katalint, „ne adjon elnöki kegyelmet szélsőjobboldali terrorista csoportok tagjainak, és ne írjon alá kisebbségekkel szemben gyűlöletkeltésre vagy bűnbakképzésre alkalmas törvényeket…”

Összefogás a gyűlölet ellen – József Attila: Tedd a kezed

✨ Az “Összefogás a gyűlölet ellen” kampányunk a sérülékeny kisebbségek elleni online gyűlöletbeszédre hívja fel a figyelmet. A kampányvideóban roma, zsidó, meleg és háború elől menekülő embereket láthatunk, akik József Attila Tedd a kezed című versét olvassák. A verset Molnár Piroska tolmácsolásában hallhatjuk.

Alább részlet a petícióból:

„Mi, alulírott roma, zsidó és LMBTQ közösségek és szövetségeseik arra kérjük Novák Katalin köztársasági elnököt: váljon mindenki köztársasági elnökévé. Védelmezze a kisebbségek jogait, ne adjon elnöki kegyelmet szélsőjobboldali terrorista csoportok tagjainak, és ne írjon alá kisebbségekkel szemben gyűlöletkeltésre vagy bűnbakképzésre alkalmas törvényeket, hanem küldje azokat vizsgálatra az Alkotmánybíróság elé vagy megfontolásra az Országgyűlésnek, ahogyan azt jó példaként tette a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény (panasztörvény) esetében.

Miért fontos?

Hiszünk abban, hogy a köztársasági elnök intézményét nem szabad kiüresíteni, és a köztársasági elnök feladata védelmezni az Alaptörvényben lefektetett elveket:
“AZ EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.”
“Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz.”
“Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz”
“Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák.”
“Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. “
“Mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez”
“Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához”
“A törvény előtt mindenki egyenlő.”

A Kárpát-medencét mindig is ezerféle ember lakta, ez alól a mai Magyarország sem kivétel. Mindannyiunknak mást jelent magyarnak lenni, egy dolog azonban közös bennünk: ebben az országban minden embernek elidegeníthetetlen joga teljes jogú állampolgárként, méltósággal, egyenlőségben és biztonságban élni.

A köztársasági elnök kiemelt feladata védelmezni azokat a sérülékeny kisebbségeket, akiknek mások a szólás-, vélemény- vagy gyülekezési szabadságát korlátoznák, s méltóságától fosztanák meg, személyes biztonságát fenyegetik, vagy akár az életére törnek.

Nekünk, roma, zsidó és LMBTQ közösségeknek történelmi tapasztalatunk van arról, milyen veszélyek és elmondhatatlan borzalmak előfutára lehet a sérülékeny kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltés és bűnbakképzés.”

Teljes szöveg

[popup][/popup]