A Fidesz és az MSZP is határozottan elítéli a Jobbik Holokauszt-relativizálását

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Senkinek nincs joga megkérdőjeleznie a holokauszt tényét, milliók szenvedését és halálát – írta közleményében Rogán Antal.

Rogán_Antal

A Fidesz frakcióvezetője indoklásként hozzátette: a leghatározottabban elítél minden olyan kétértelmű kijelentést, mint amilyen csütörtökön elhangzott a Parlamentben Gaudi-Nagy Tamás felszólalásában.

A 20. századi diktatúrák megismertetéséről szóló határozati javaslatok általános vitája során Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik Országgyűlési képviselője támogatásáról biztosította a Terror Házára és a recski munkatáborra vonatkozó javaslatokat. Arra az MSZP-s előterjesztésre viszont, amelyiknek az a célja, hogy minden fiatal eljuthasson az auschwitzi emlékhelyre, azt mondta, nagyon sok kritika merült fel azzal kapcsolatban, hogy az ottani emlékhely kialakítása megfelel-e a valós történelmi tényeknek. Hozzátette: azokat az aggályokat is osztja, hogy szükséges-e ekkora kiadásokba kényszeríteni az oktatási intézményeket.

* * *

Az MSZP határozottan elítéli, undorodva visszautasítja a Jobbik újabb provokációját, és felszólítja a legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítson eljárást Gaudi-Nagy Tamás ellen az Országgyűlésben csütörtökön a holokausztról tett kijelentése miatt.

Az MSZP két országgyűlési képviselője, Steiner Pál és Nyakó István az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmaznak, hogy Gaudi-Nagy Tamás ismételten relativizálta és megkérdőjelezte holokauszt tényét. Sunyi módon a történészek tudományos vitájának álcázta saját aljas véleményét, amely szerint megkérdőjelezhető azoknak a szörnyű gaztetteknek a valóságtartalma, amelyeket a nácik elkövettek az auschwitzi haláltáborban – írják.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az MSZP minden törvényes eszközt igénybe véve többször fellépett Gaudi-Nagy Tamás és Gyöngyösi Márton hasonló gaztettei ellen. Kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozzon létre Etikai Bizottságot, de ezt a FIDESZ megakadályozta. Feljelentette az érintett képviselőket, de Polt Péter legfőbb ügyész az eljárást megszüntette.

[popup][/popup]