Robbanószeres lövedéket operáltak ki egy izraeli katonából

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Különleges robbanóanyaggal töltött lövedéket operáltak ki egy izraeli katonából – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság szerdán.

Israeli soldier wounded Reuters

Egy, a gázai harcok során megsérült izraeli katona (fotó: Reuters)

A Gázai övezet ellen indított, Erős Szikla fedőnevű hadműveletben megsebesült izraeli katonatiszten különleges műtétet hajtottak végre az izraeli Síba kórházban, amelyen jelen voltak a hadsereg szakértői is, hogy a műtét közben vagy kioperálása után hatástalanítsák a testébe fúródott lövedéket.

A szárazföldi offenzíva első napjaiban megsebesült és helikopteren kórházba szállított katonában a röntgen egy szokatlanul nagy lövedéket mutatott ki, amelyről a hadsereg tűzszerészei megállapították, hogy orosz gyártmányú mesterlövészfegyverhez használatos.

Az orvosok eredetileg azt tervezték, hogy nem műtik ki az idegpályák szomszédságába fúródott lövedéket, mert az idegek megsértése esetén a műtét több kárt okozhat, mintha nem vennék ki a lövedéket, de annak különleges volta miatt mégis az operáció mellett döntöttek. A fegyverszakértők szerint a lövedék bármikor felrobbanhatott volna a sebesültben.

Az orvosok különleges védőszemüveggel operáltak, és még a páncélsisak felvétele is szóba került a műtéthez, noha ezt később elvetették. A lövedék felrobbanásától tartva a sebészek nem használtak elektromos, csak mechanikus eszközöket. A műtét sikerült, a lövedéket úgy távolították el, hogy nem sértették meg a körülötte lévő idegeket, majd a kioperált lövedéket hatástalanításra azonnal átadták a hadsereg két jelen lévő tűzszerészének.

[popup][/popup]