RMDSZ elnök: A fellángoló antiszemitizmussal, a xenofóbiával és a gyűlölettel szembe kell szállnunk

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is részt vett a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapján tartott bukaresti megemlékezésen, és saját facebook oldalán tette közzé sorait.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a bukaresti Choral zsinagógában tartott megemlékezésen (Fotó: Gönczy Tamás)

“Ma részt vettem a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a bukaresti nagy zsinagógában.

Megemlékeztünk arról a hatmillió emberről, akiket ártatlanul kivégeztek a náci lágerekben. Ezeknek az ártatlan embereknek az emléke kell hogy irányítson és tanítson minket az emlékezésben, és abban is, hogy miként cselekszünk a jövőben.

Meg kell küzdenünk a felejtéssel. Ébren kell tartanunk a kollektív memóriát, hogy a történelem kereke ne forogjon visszafelé és hasonló tragédiák ne ismétlődhessenek meg. Ezt kell nap mint nap elmondanunk a gyerekekeinknek otthon és az iskolában. A fellángoló antiszemitizmussal, a xenofóbiával és a gyűlölettel szembe kell szállnunk.

Meggyőződésem, hogy a diákoknak tanítani kell a holokauszt történelmét, hogy létre kell hozni a Zsidó nép és Holokauszt Történetének Múzeumát, és hiszem, hogy csak a kölcsönös tisztelet és a közös jövő építése mutathatja azt, hogy tisztelettel adózunk a hatmillió ember emléke előtt” – zárul a megemlékező poszt, melyet románul is közöl a politikus facebook oldala.

[popup][/popup]