Rivlin nagykoalíciót javasolt, a Likud és a Kék-fehér pártszövetség kizárta a lehetőséget

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Reuven Rivlin izraeli államelnök megkezdte hétfőn a pártok képviselőinek fogadását rezidenciáján, hogy megtegyék javaslataikat az ország következő miniszterelnökének személyére. Meghallgatásuk után várhatóan az eddigi kormányfőt, Benjámin Netanjahut bízza meg az új kormány megalakításával – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn. 

Rivlin és Netanjahu

 

Rivlin már néhány nappal az április 9-i parlamenti választások után rezidenciájára rendelte a pártok küldötteit – hétfőre elsőként a nagyobb, keddre pedig a kisebb frakciók képviselőit -, hogy tegyék meg javaslataikat.

Először a jobboldali kormányzó Likud javasolta, hogy ismét Benjámin Netanjahu alakítson kormányt, az ő vezetése alatt ez már az ötödik kabinet lenne.

“Izrael népe merész egységet szeretne látni, még ha vannak is nézeteltérések” – mondta Rivlin a jobboldali győztes, 36 mandátumot elért Likud párt küldöttségének, arra kérve őket, hogy fontolják meg egy egységkormány megteremtését is a centrista Kék-fehér pártszövetséggel.

A Likud válaszában hangsúlyozta, hogy nem terveznek nagykoalíciót, hanem ismét “természetes szövetségeseikkel”, vagyis az ultraortodox vallásos pártokkal, és a kisebb jobboldali pártokkal kívánnak szövetkezni.

Beni Ganz volt vezérkari főnök és Jair Lapid centrista pártszövetsége, amely 35 mandátumával a második legnagyobb politikai alakulat lesz az új törvényhozásban, Gabi Askenázit delegálta az államfői egyeztetésre. Ő szintén azonnal elutasította a lehetőséget, hogy részt vegyenek egy Netanjahu vezette kabinetben.

“A kialakult helyzetben, a jelen valóságban nem tudunk beszállni egy ilyen kormányba” – mondta, utalva egyik legfőbb választási ígéretükre, hogy noha a Likuddal készek együtt kormányozni, de csak akkor, ha nem a három korrupciós ügyben is érintett Netanjahu vezeti a pártot. Ők a Kék-fehéret vezető Ganzot javasolták miniszterelnöknek.

A két legnagyobb frakciót a keleti vallásosokat tömörítő Sasz párt, majd az askenáziak Egyesült Tóra pártja követte, akik az előzetes várakozásoknak megfelelően Netanjahu mellett tették le a voksot.

A jobboldali-vallásos szűk koalícióhoz Benjámin Netanjahunak szüksége lesz Avigdor Libermanra és pártjára, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) részvételére is a parlamenti többséghez, de Liberman közvetlenül a választások után családi pihenésre Bécsbe utazott, és mindeddig nem nyilatkozott a csatlakozásról. Mindazonáltal a helyi elemzők szerint Liberman Netanjahu mellé fog állni, de utolsóként, és csakis a lehető legnagyobb követelések teljesítése fejében.

Rivlin idén először az átláthatóság nevében nyilvánosan, a kamerák kereszttüzében folytatja le a pártok meghallgatását. Várhatóan szerdán kéreti magához a kormányfőjelöltet, aki minden bizonnyal Netanjahu lesz, hogy felkérje a kabinet megalakítására. Erre a jelöltnek huszonnyolc nap áll majd rendelkezésére, de ez tizennéggyel meghosszabbítható.

Az izraeli jog alapján a pártok frakcióinak képviselői egymás után és egyenként javaslatot tesznek az államfőnek az új miniszterelnök személyére, majd ő ezek alapján annak adja az új kormány megalakításának feladatát, akinek a legnagyobb esélye van a stabil kabinet megteremtésére.

Az izraeli média szerint egyértelmű, hogy Rivlin Netanjahut fogja választani, mert a választásokon az őt javasoló vallásos és jobboldali pártok együtt jóval több mandátumot szereztek az izraeli parlamentben.

[popup][/popup]