Ritka, 2500 éves “női pecsét” került elő Jeruzsálemben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ritka, 2500 éves pecsétet ástak ki izraeli régészek egy jeruzsálemi ásatáson, egy nő neve olvasható rajta – írta a The Jerusalem Post.

pecsét

“Kivételezett jogi helyzete lehetett a pecsét tulajdonosának kora többi asszonyához képest, ami lehetővé tette, hogy tulajdona és üzleti vállalkozása legyen” – közölte az izraeli régészeti hivatal (IAA) hétfőn.

A féldrágakőből készült pecsétre ősi héber betűkkel, tükörírással az Elihana bat Gael nevet és a nő apjának nevét írták. A közelben egy másik pecsétet is kiástak, ez a felirat szerint egy Sza’arajahu ben Sabenjahu nevű férfié volt.

A ritka leletet egy, az óváros falain kívül eső ásatási helyen, egy terméskövekből épült komplexumban fedezték fel kilenc évnyi ásás után.

Az IAA megbízásából folyó munka vezetői szerint az ősi épület valaha igazgatási központ lehetett.

Doron Ben-Ami, Jana Csekhanovec és Szalome Kohen közleményükben azt írták, a névre szóló pecséteket, mint Elihanaé és Sza’arajahué, dokumentumok aláírására használták, gyakran gyűrűbe foglalták, hogy a tulajdonos mindig magánál hordhassa őket.

Hagaj Miszgav, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója szerint az eddig feltárt pecsétek csak igen kis részének volt nő a tulajdonosa.

“Az Elihana név nem szerepel a Bibliában, a nő kilétéről semmilyen más információ nincs, ám a tény, hogy pecsétje volt, előkelő társadalmi helyzetére utal” – mondta Miszgav.

 

[popup][/popup]