Riport: egy izraeli cég a kormány közvetítésével adott el fejlett kémprogramot arab országoknak

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Haaretz napilap riportja szerint az izraeli kormány bátorította és hivatalosan közvetítette az NSO Group Technologies nevű izraeli cég kémprogramjainak eladását az Egyesült Arab Emírségeknek és más Öböl-menti arab monarchiáknak.

A riport azt állítja, hogy az elmúlt években százmillió dollár értékben adtak el ilyen programokat az Öböl-országoknak, az Iránnal jó viszonyt ápoló Katar kivételével. Ezeket a nemzeteket állítólag – az NSO-n belüli speciális osztály kezeli, melynek tagjai külföldi útlevéllel rendelkeznek.

„Egy termék, amit Európában 10 millió dollárért adsz el, az Öböl környékén tízszeres áron is értékesíthető” – idézi a Haaretz az egyik forrást.

A jelentés szerint az NSO Group szerződésekkel rendelkezik Szaúd-Arábiával, Bahreinnel, Ománnal, valamint Abu Dhabi és Ras al Khaimah emirátusokkal. A társaság kódokkal jelöli ezeket az országokat, autógyártó társaságok nevét használva, amelyeknek első betűje megegyezik az ország nevével, így például Szaúd-Arábiát Subaru-nak, Jordániát Jaguárnak, Bahreint pedig BMW-nek nevezik.

A riport megjegyzi, hogy a társaság csak állami hatóságokkal működik együtt, de nem tesz különbséget demokráciák és diktatúrák között, valamint állításaival ellentétben nem foglalkozik technológiája felhasználásának felügyeletével.

A cég Pegasus szoftvere lehetővé teszi a bűnüldöző szerveknek mobiltelefonok feltörését, azok tartalmának lemásolását, és a készülék feletti irányítás átvételét, hozzáférve a kamerákhoz és mikrofonokhoz.

Teljes cikk

Címkék:kémprogram, NSO-Group, Öböl-országok

[popup][/popup]