Riga: 12 ezer dolláros bérleti díjat követel a város a gettómúzeumtól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Rigai  Gettó Múzeumot, a Lettország fővárosában található három holokauszt emlékhely egyikét bezárás fenyegeti, miután a városi önkormányzat elhatározta, hogy bérleti díjat fog felszámolni – 12 ezer dollárt havonta. 

Riga, a gettó múzeum egy részlete (Kép: Wikimedia Commons)

Az ezt megelőző tíz éves bérleti időszakban, mely idén ér véget, semmilyen bérleti díjat nem kértek.

A város a múzeumhoz tartozó földterület egy részét is visszaköveteli, melyet eredetileg a múzeumnak adtak, nyilatkozta az intézmény vezetője.

Az önkormányzat a bérbeadás részleteiről október 27-én dönt.

“Nem fogadhatjuk el, hogy országunkban a pénznek nagyobb értéke van, mint őseink emlékének!,” jelentette ki válaszul az emlékhelyet fenntartó Shamir Társaság elnöke, Menachem Barkahan rabbi egy szerdai nyilatkozatában.

Német nácik és kollaboránsaik mintegy 70.000 Lettországban élő zsidót gyilkoltak meg. A Rigai Gettót, hasonlóan a Varsói Gettóhoz a város belterületén hozták létre.

A Gettó Múzeum 2010-ben nyitotta meg kapuit az egykori gettó területének határán. Itt található többek közt egy emlékfal, melyre a nácik által meggyilkolt lettországi zsidók nevét írták fel. Ugyancsak itt olvasható annak a 25 ezer zsidónak a neve, akiket Európa más országaiból hurcoltak ide és itt meggyilkolták őket.

Times of Israel – Pajor Emília

Címkék:gettó, Riga

[popup][/popup]