Reuven Rivlin elnök telefonon nyugtatta örmény kollégáját

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Rivlin elnök telefonon beszélt örmény kollégájával, mepróbálva enyhíteni az Azerbajdzsánnak eladott izraeli fegyverek miatt kialakult feszültséget.

Armen Szarkisszian és Reuven Rivlin 2020 január 26-án (Fotó: (Amos Ben Gershom/GPO)

Reuven Rivlin elnök hétfőn telefonon beszélt örmény kollégájával, Armen Sarkissziannal, Jereván haragja közepette, amit Izrael Azerbajdzsánnak eladott fegyverszállítmányai váltottak ki. Örményország és Azerbajdzsán között a közelmúltban kiújultak a határmenti harcok.

„Rivlin elnök szomorúságát fejezte ki az erőszak kirobbanása miatt Örményország és Azerbajdzsán között a Hegyi-Karabah régióban és az elvesztett emberéletekért mindkét oldalon. Hozzátette, hogy Izrael Állam régóta kapcsolatot ápol Azerbajdzsánnal, és hogy a két ország közötti együttműködés nem irányul egyik fél ellen sem”- olvasható hivatala közleményében.

„Az elnök azt is megjegyezte, hogy Izrael Állam érdekelt az Örményországgal fenntartott kapcsolatok előmozdításában, és kész humanitárius segítséget nyújtani, és üdvözöljük az örmény nagykövetség megnyitását Izraelben és reméljük, hogy az örmény nagykövet hamarosan visszatér”.

A Walla híroldal riporterének nyilatkozó izraeli tisztviselők szerint Örményország a telefonhívás során mély aggodalmainak adott hangot az izraeli fegyvereladásokkal kapcsolatban. Rivlin elnök közölte örmény kollégájával, hogy Izrael Azerbajdzsánnal folytatott védelmi együttműködése nem Örményország ellen irányul, és megígérte, hogy aggályait eljuttatja az izraeli illetékes kormánytisztviselőkhöz.

Örményország izraeli nagykövete a Factor.am-nek nyilatkozva azt állította, hogy Örményország tárgyalásokat folytat Izraellel az Azerbajdzsánba irányuló fegyverszállítás leállításáról a Hegyi-Karabah eszkaláció fényében, és az izraeli fegyverellátás 2-3 nap múlva leállhat.

Az örmény külügyminisztérium csütörtökön nyilatkozatban jelentette be izraeli nagykövetének visszahívását, egyelőre csak konzultációra.

„Nem vagyunk hajlandók elfogadni egy olyan helyzetet, amelyben Izrael fejlett fegyvereket szállít Azerbajdzsánnak, különösen az Örményország elleni agresszióra való tekintettel.”- áll az örmény külügyi szóvivő rövid nyilatkozatában.

Az Arutz7 hírportál értesülései szerint Baku az elmúlt években 1,6 milliárd dollárért vásárolt Izraeltől kamikaze drónokat és különböző légvédelmi rendszereket (Orbiter3, Heron TP, Hermes 900 és SkyStriker) valamint SPIKE LR páncéltörő rakétát.

Az örmény-izraeli diplomáciai kapcsolatok 1992-ben történő felvételét követően több mint két évtized múltán az örmény kormány tavaly döntött úgy, hogy nagykövetséget nyit Izraelben. A hivatalos megnyitóra Ros Hásánákor került sor.

Teljes cikk

Címkék:Azerbajdzsán, Karabah, Örményország

[popup][/popup]