Részvétét fejezte ki Áder János Simon Peresz halála miatt

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Részvétét fejezte ki Áder János szerdán Simon Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök és miniszterelnök halála miatt. A köztársasági elnök szerint Peresz távozásával egy “kiváló politikai vezetőt”, egy “igazi államférfit” veszített el az izraeli nép. Egyelőre nem tudni, ki képviseli Magyarországot Simon Peresz temetésén.

ader_janos

A Reuven Rivlin izraeli államfőnek küldött, az MTI-nek is eljuttatott távirat szerint Áder János mély szomorúsággal értesült Simon Peresz haláláról, amely miatt őszinte részvétét fejezte ki Rivlinnek, az elhunyt családjának és Izrael népének.

“Népe egy kiváló politikai vezetőt és egy nagyszerű álmodozót veszített el, aki egész életét Izrael ügyének szentelte és keményen dolgozott honfitársai jólétéért, valamint az izraeli és a szomszédos népek közötti tartós béke biztosításáért. Elnökként és kormányfőként igazi államférfi volt, aki nemzetét a nehéz történelmi időkben is állhatatosan irányította” – olvasható a magyar államfő részvét-táviratában.

Áder János arról biztosította Reuven Rivlint, hogy Magyarország továbbra is megbízható partnere marad Izraelnek Simon Peresz eszményeinek követése terén a valódi közel-keleti béke megteremtése, Izrael és az egész régió emberi és gazdasági fejlődésének erősítése érdekében.

Az izraeli hivatalos hírügynökség szerda hajnalban adta hírül, hogy kilencvenhárom éves korában elhunyt Simon Peresz. A politikus két hete kapott agyvérzést, és a Tel-Aviv melletti Siba kórházban kezelték. Személyével jelentős történelmi alak távozott az élők sorából, ő volt az Izrael Államot alapító politikusok nemzedékének utolsó élő tagja, egyúttal a palesztin autonómiára alapozó 1993-as oslói békemegállapodások egyik fő létrehozója. A megállapodásokhoz vezető izraeli-palesztin béketárgyalásokért, amelyekben külügyminiszterként vett részt, 1994-ben Jichák Rabin izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafat palesztin elnökkel együtt megkapta a Nobel-békedíjat.

*

A Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságán, kérdésünkre szerda kora délután úgy tájékoztatták lapunkat, hogy egyelőre nem tudják, melyik vezető politikus vesz részt Magyarország képviseletében Simon Peresz pénteki temetésén, de rövidesen kiderül.

Az Egyesült Államokból Barack Obama elnök mellett Izraelbe utazik a temetésre Bill Clinton volt amerikai elnök és felesége, Hillary Clinton, jelenlegi elnökjelölt, valamint John Kerry külügyminiszter is.

Szintén Jeruzsálembe tart Justin Trudeau kanadai kormányfő, Francois Hollande francia elnök, Joachim Gauck német államfő, és Angela Merkel német kancellár, Károly herceg az Egyesült Királyságból, Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke, Enrique Pena Nieto  mexikói elnök, Klaus Iohannis, Románia elnöke, Beatrix királynő Hollandiából és Faure Gnassingbé, Togo elnöke.

[popup][/popup]