Rengeteg embert menekített ki az Iszlám Államtól a „zsidó Schindler”

Írta: Dési András/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

”  Hívő zsidóként és a holokauszt borzalmaival tisztában lévő emberként azt gondoltam, erkölcsi kötelességem, hogy segítsek a megsemmisítéssel fenyegetett kisebbségeken.” 

Az Iszlám Állam elől menekülő jazidik
Az Iszlám Állam elől menekülő jazidik (Fotó: Rodi Said / Reuters)

Jihan számára a több mint egyéves fogság ma már csak rémálom: családja 7500 amerikai dollárért (kb. 2 millió forint) visszavásárolta az elhurcolt lányt. Az akcióhoz jelentős segítséget nyújtott Steve Maman Irakban tevékenykedő fogolyszabadító csapata, a kanadai üzletember által alapított szervezet, a ­CYCI meg is térítette a váltságdíjat a minden vagyonukat megmozgató szülőknek.

A Montrealban élő 43 éves Mamant a nemzetközi sajtóban a „zsidó Schindlerként emlegetik – utalva a nácik elől zsidókat mentő német gyárosra, Oskar Schindlerre.
– Nem én aggattam magamra ezt az elnevezést, most már együtt kell élnem vele. Sokkal fontosabb, hogy még többet tegyünk a jazidiakért és az iraki keresztényekért, még több elrabolt nőt és gyereket tudjunk kiszabadítani – mondta a lapunknak adott interjúban a Marokkóban született, arabul is jól beszélő hatgyermekes családapa. Az ENSZ becslése szerint az Iszlám Állam 5-7 ezer, a jazidi kisebbséghez tartozó nőt és gyereket rabolt el, 2700-an még fogságban vannak.
Steve Maman
Steve Maman

Sokan csodálkoznak, hogy a The Prancing Horse (Ágaskodó ló) nevű gépjármű-kereskedésében veteránautó-ritkaságokat és használt Harley Davidson motorkerékpárokat kínáló québeci vállalkozó hogyan tudott saját elmondása szerint közel 140 embert kimenekíteni. Maman azt mondja: az arab világban, így Irakban tett üzleti útjai során ismerkedett meg befolyásos és jó kapcsolatokkal bíró emberekkel. Állítása szerint az első száz ember kimentését saját zsebből finanszírozta.

Tavaly nyáron hozta létre a ­CYCI-t, amely több mint 600 ezer dollár adományt gyűjtött. A pénzből fizetik az iraki közvetítőket, az alkalmi 10-15 fős biztonsági kíséretet, munkájukat segíti egy profi amerikai túsztárgyaló is. Gyakran kerülnek veszélyes helyzetbe, mint Dawood Jajju, a CYCI helyi vezetője szokta mondogatni: Nyugaton el sem tudják képzelni, hogy Irak északi részein milyen viszonyok uralkodnak, hogy pillanatok alatt milyen fordulatot vehetnek az események.

– Nem az Iszlám Államot finanszírozzuk, s nem kereskedünk a dzsihadistákkal – hangoztatta Maman, akit valósággal sokkolt a 2014 augusztusában az IS által feltöltött videó. Ezen narancssárga kezeslábast viselő, egy ketrecbe zárt jazidi fiú volt látható, akivel egy égő fáklyát tartó dzsihadista „szórakozott”.

Fotó: Reuters

– Hívő zsidóként és a holokauszt borzalmaival tisztában lévő emberként azt gondoltam, erkölcsi kötelességem, hogy segítsek a megsemmisítéssel fenyegetett kisebbségeken – idézte fel a kezdeteket az üzletember. Tevékenységét támogatta Kanada korábbi konzervatív miniszterelnöke, Stephen Harper. A tavaly november óta kormányzó liberális párti Justin Trudeau környezetéből egyelőre nem keresték, s a konzervatívok támogatójaként ő sem kopogtatott a riválisnál.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]