„Rendszerszintű az antiszemitizmus az amerikai egyetemeken”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Vajon antiszemita-e az, aki azt híreszteli, hogy Izrael szándékosan koronavírussal fertőzi meg a palesztinokat? A Harvard Egyetemen működő Kennedy School of Government épp nemrégiben ajánlott pozíciót annak, akitől ez a gyalázatos kijelentés származik: Saeb Erekatnak, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkárának.”

Sarah N. Stern cikke Jewish News Syndicate honlapján jelent meg, amelyből a mandiner.hu fordított részleteket.

“2020 nyara hivatalosan is véget ért, amelyre utóbb mindenki úgy emlékezik majd, mint a koronavírus nyara, egyszersmind annak az időszaka, amikor eldőlt, hogy létezik-e rendszerszintű rasszizmus az Amerikai Egyesült Államokon belül. Bizton állíthatom, hogy a rasszizmus területén nem rendelkezem elég ismerettel. Másfelől azonban – a téma éveken keresztüli tanulmányozását követően és a praxisból levonható tanulságok birtokában – arra kellett, hogy jussak, hogy az antiszemitizmus nagyon is probléma az amerikai egyetemeken.

Mára elmondható, hogy mindazt, ami egyetemeink „elefántcsonttornyában” zajlik, évtizedes hagyománya van az Izrael és az Egyesült Államok ellenében zajló részrehajló oktatásának. Különösen, ami a közel-keleti tanulmányokat illeti.

(…)

Mindez a tantárgy egyoldalúan átpolitizált oktatásához vezetett: magyarán adófizetői pénzből közvetítenek jelentéktelen propagandát nívós ismeretátadás helyett.

Ez a tendencia a „cancel kultúra” és az azzal együtt járó „elfogadható gondolkodásmód” elterjedésével az utóbbi időben méginkább tapasztalható. Ennek pedig a hallgatók a legnagyobb vesztesei; mindaz ugyanis, ami az amerikai egyetemeken ma tapasztalható, köszönőviszonyban sincs azzal, amit John Stuart Mill gondolt a felsőoktatásról – vagyis, hogy az egyetemek a „gondolatok piacterei”.

(…)

2019 december 11-én szinte extázisban léptem be a Fehér Házba, hogy tanúja legyen annak, hogy Donald Trump elnök aláírja az antiszemita diszkrimináció tilalmáról szóló elnöki rendeletet. Éveken keresztül dolgoztam ugyanis azért, hogy kijárjam az utat az antiszemitizmus felszámolását célzó törvényjavaslatnak (Anti-Semitism Awareness Act). A jogszabály ugyanazokat az alkotmányos jogokat garantálta volna a zsidó származású hallgatók számára, mint amelyeket a fekete, hispán, hátrányos helyzetű, és egyéb kisebbségi csoportokhoz hallgatók is élveznek.

(…)

Valójában, annak ellenére, hogy több Demokrata politikus is biztosított engem ennek ellenkezőjéről, egyetlen demokrata kongresszusi képviselő sem adta a nevét a javaslathoz.

Éppen ezért úgy éreztem, hogy Trump elnöki rendelete sokkal élhetőbbé teszi majd a zsidó hallgatók számára az egyetemi környezetet. Ennek ellenére még mindig szembe találom magam a falak között otthonosan mozgó antiszemita oktatókkal és előadókkal, akik majdhogynem teljesen büntetlenül tesznek zsidó- és Izrael-ellenes kijelentéseket időről időre.

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség munkadefiníciója szerint antiszemitizmusról beszélhetünk, ha valaki eltagadja a zsidó emberektől az önrendelkezés jogát például azon az alapon, hogy az Izraeli Állam létezése a rasszizmus kifejeződése.

Ennek megfelelően antiszemita-e az, aki „önvédelemnek” minősíti azt, hogy palesztin terroristák megkéselik az éppen szembejövő izraeli polgárokat? Vagy antiszemita-e az, aki Izrael miniszterelnökéről azt állítja, hogy „háborús bűnös, akire még a golyót sem érdemes pazarolni”?  Vajon antiszemita-e az, aki azt híreszteli, hogy Izrael szándékosan koronavírussal fertőzi meg a palesztinokat?

Mégis, a Harvard Egyetemen működő Kennedy School of Government épp nemrégiben ajánlott pozíciót annak, akitől ezek a gyalázatos kijelentések származnak: Saeb Erekatnak, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkárának.

Mandiner.hu

[popup][/popup]