Rendőrségi döntés: a neokahanista képviselő nem vehet részt a jeruzsálemi zászlós felvonuláson

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kobi Sábtáj országos rendőrfőkapitány úgy döntött, hogy megtiltja a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt képviselőjének, Itamar Ben Gvirnek és a likudos May Golánnak, hogy Jeruzsálem óvárosán keresztül felvonuljanak.

Itamar Ben-Gvir képviselő, a holokauszt áldozatok nevének felolvasása közben a Kneszetben 2021. április 8. (Fotó: Kneszet TV képernyőfotó)

,,A Kneszet-képviselők tevékenysége, nagyfokú bizonyossággal, a közrend súlyos megzavarásához vezethet, egészen az állam biztonságának károsításáig” – áll a Kneszet közleményben, mely hírszerzési értékelésre hivatkozott. Erről ír az ujkelet.live.

Sabtáj továbbá megtiltotta Ben Gvirnek, hogy csütörtökön vagy pénteken felmenjen a Templom-hegyre. A törvényhozóknak 24 órával korábban jelezniük kell a Jeruzsálem szent helyeire tervezett látogatásaikat.

,,Ben Gvir képviselő látogatása a Templom-hegyen nagyfokú bizonyossággal a feszültség fokozódásához vezethet a Templom-hegyen, és zavargásokat válthat ki”, amelyek tovább terjedhetnek, áll a közleményben.

Ben Gvir elítélte Sabtájt döntését.

A félbeszakadt zászlós menet idén május 21-én

„A demokrácia vége. Annak érdekében, hogy ne bosszantsa a lázadással fenyegető zavargókat, a rendőrség nem tartja tiszteletben a Kneszet-tagok mentelmi jogát, akik azt kérik, hogy Izrael zászlójával vonuljanak a fővárosban, Jeruzsálemben”- írta Ben Gvir Twitteren.

A képviselő azzal vádolta Sabtájt, hogy hatályon kívül helyezte „egy Kneszet-képviselő mozgásszabadságát”, és felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy vonja vissza ezt a „példátlan döntést.”

,,A rendőrfőkapitánynak nem sikerült fellépnie a lodi, déli és a Templom-hegyi rendbontókkal szemben, és egy példátlan döntéssel tagadja meg a Kneszet tagjainak a mozgásszabadságát. Arra számítok, hogy a miniszterelnök visszavonja ezt a döntést.”

A kabinetminiszterek kedden megszavazták, hogy június 15-én, kedden Jeruzsálem óvárosában sor kerülhessen az ellentmondásos zászlós menetre, amelynek útvonaláról a menet szervezői és a rendőrség döntenek.

A döntés Netanjahu és Beni Gantz védelmi miniszter közötti kompromisszum eredménye.

A zászlós felvonulásra általában a májusban esedékes Jeruzsálem-napon kerül sor, de ebben az évben félbeszakadt, amikor a Hamász terrorszervezet egy 11 napos konfliktust elindítva hét rakétát lőtt ki a fővárosra a Gázai övezetből.

 

Teljes cikk

[popup][/popup]