Rekordszámú antiszemita incidens Nagy-Britanniában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Tavaly immár a negyedik egymást követő évben ismét rekordot döntött az antiszemita cselekmények száma Nagy-Britanniában – írta internetes oldalán a The Guardian című helyi lap.

Antiszemitizmus elleni tüntetés Londonban (Fotó: CNN)

A mintegy 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) tanulmányában közölte, hogy tavaly 1805 antiszemita indíttatású verbális vagy fizikai támadásról szerzett tudomást. Ez 7 százalékos emelkedés az előző évben jelentetthez képest, amely szintén rekordmagas volt.

Az incidensek túlnyomó többségét, nagyjából 80 százalékát verbális támadások, grafittik, illetve a közösségi médián keresztüli gyalázkodások tették ki.

Priti Pratel belügyminiszter aggasztónak és undorítónak nevezte a trendet, ez szerinte “szorosabb együttműködésre ösztönöz, hogy eltávolítsuk ezt a szégyenfoltot a társadalmunkból”.

Robert Jenrick, a CST titkára szerint “mindenkire csapás”, hogy 75 évvel a holokauszt után fokozódik az antiszemitizmus az Egyesült Királyságban.

A CST, amely 1984 óta tartja számon az antiszemita incidenseket, közölte, hogy a növekedésben jelentős szerepet játszott az internetes antiszemita esetek számának 82 százalékos emelkedése, amelyek száma a 2018. évi 384-ről tavaly 697-re nőtt.

Az erőszakos támadások száma 158 volt, ami 25 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest, 88 esetben zsidó tulajdon megrongálása és megszentségtelenítése történt. A fizikai támadások csaknem felét három térségben, London Barnet, illetve Hackney negyedében, valamint az északnyugati Salfordban követték el.

Az incidensek közül 330-ban Hitlerre, a nácikra és a holokausztra hivatkoztak, a náci korszakban szokásos hangnemben beszéltek, illetve náci üdvözlést mutattak be, vagy horogkereszteket rajzoltak. 505 esetben Izraelre, a Közel-Keletre, illetve a cionizmusra történt utalás, 63 esetben egyenesen a nácikkal hasonlították össze vagy azonosították Izraelt.

2019 februárjában és decemberében történt a legtöbb incidens, 182, illetve 184, amit a CST a Munkáspártban jelen lévő állítólagos antiszemitizmusról szóló heves vitáknak tulajdonított. Az incidensek kétharmada Londonban és Manchesterben történt, ebben a két nagyvárosban élnek a legnépesebb brit zsidó közösségek.

“2019 nehéz év volt a brit zsidók számára, és nem meglepő, hogy a jelentett esetek száma ismét növekedett” – közölte David Delew, a CST főigazgatója. “Világos, hogy mind a közösségi médiát, mind a politika fősodrát meg kell tisztítani az antiszemitizmustól és a rasszizmustól, ha a jövőben javítani akarunk a helyzeten” – fogalmazott. (MTI)

[popup][/popup]