Rejtélyeket tárna fel egy kutatócsoport az abonyi zsinagógában

Írta: szoljon.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Nemzetközi hírű szakértők térképezték fel a minap Abony zsinagógáját. A romos műemlék felméréséről a kutatást kísérő abonyi helytörténész és az expedíció egy külföldi tagja beszélt a szoljon.hu-nak.

Az abonyi zsinagóga ilyen állapotban is gyönyörű (Fotó: Hartai Gergely)

– A fent látható csodálatos festmények az óbudai zsinagóga munkáival vetekedtek egykor. De hogy mit ábrázolnak? Nem tudni. Alig lehet felismerni néhányat a mennyezet megkopott formáiból… – vezetett be az épületbe Markó Ferenc.

A város helytörténésze azt is elmondta, a napokban neves kutatók érkeztek Abonyba, hogy felmérjék az évszázados vallási emléket.

– Tudomásom szerint korábban nem volt hasonló kutatás a helyszínen. Nemrégiben azonban a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai látogattak el ide – tekintett az épületre.

Jövetelük okáról dr. Vladimir Levin számolt be honlapunknak. A kutatócsoport tagja közölte, egy tanulmányút során jutottak el a helyi zsidó emlékhez is.

– Magyarországi expedíciónk fontos célja, hogy információkat gyűjtsünk azokról a zsinagógákról, melyek az 1848-as forradalom előtt épültek – avatott be.

Kutatóútjukon eddig kétezer-ötszáz kilométert tettek meg, s e közben ötvennégy zsinagóga állapotát mérték fel.

– Művészeti központunk a zsidó kulturális örökséget térképezi fel világszerte. A központ 1979-től napjainkig 41 országban dolgozott azon, hogy dokumentálja a régi és a modern művészethez kötődő zsidó emlékeket, kéziratokat – magyarázta a szakember.

Ennek érdekében egy különleges adattárat is létrehoztak a világhálón.

– Fő programunk a legnagyobb zsidó „virtuális múzeum” fejlesztése. Ez mostanra mintegy negyedmillió fotót tartalmaz, hogy a nagyközönség is megismerhesse azokat – mondta el.

S valóban, az internetes galériában egy rövid ismertető erejéig már az abonyi zsinagóga is helyet kapott.

A teljes cikk

[popup][/popup]