Régi-új zsidó központ Tokaj hegyalján

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A mádi zsinagóga belülről

A mádi zsinagóga belülről

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség pályázati forrásokból különleges projektet valósít meg a Tokaj-Hegyalja régióban, amely fantasztikusan gazdag zsidó történelemmel rendelkezik. A háború előtt gyakorlatilag minden falvában komoly zsidó közösség élt, és jelentősen hozzájárultak hazánk és azon belül Észak-Magyarország kulturális, szellemi és gazdasági fejlődéséhez, különös tekintettel a borászat évszázados hagyományára.

A projekt keretében az EMIH Olaszliszkán, a volt zsinagóga területén egy emlékparkot hoz létre, melynek során a leomlott falakat részben újraemelve egy stilizált zsinagógarom jön létre.

A projekt másik állomása és egyben központja a nemrégiben felújított mádi zsinagóga és a most megújuló rabbiház. Ez utóbbi teljes felújítást követően egy kiállítóközpontnak és egy közel 60 fő befogadására alkalmas zarándokháznak ad majd otthont.

A kiállítás elsősorban a tokaj-hegyaljai zsidó örökségre koncentrál: a látogató korszerű multimédiás eszközök segítségével családi portrékon keresztül ismerheti meg a térség zsidó történelmét, a világ számos pontján ma is élő szokásait és a borkultúra zsidó vonatkozását. Az épületben kialakított korhű rabbiszoba még elevenebbé teszi az élményt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]