Rálőttek egy izraeli turistákra várakozó buszra a gízai piramisok közelében

Írta: Máté Bence/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Kairó, 2016. január 7., csütörtök (MTI) – Rálőttek egy izraeli turistákra várakozó buszra csütörtökön a gízai piramisokhoz vezető főúton; sebesültekről nincs hír.

CYHSOpaVAAA-6MC

Az al-Vafd című újság szerint arab izraeliekről van szó, ezt időközben az izraeli külügyminisztérium is megerősítette.
A biztonsági forrásokra hivatkozó al-Maszri al-Jóm című lap szerint a támadáskor a turistabusz a piramisokhoz vezető al-Haram úton található Három Piramis nevű szálloda előtt várakozott a hotelből éppen kijövő izraeliekre. A turisták az eddigi ismeretek szerint nem sérültek meg, mindössze a buszban és az épületben keletkeztek károk.
A belügyminisztérium biztonsági sajtófőnökének közleménye szerint körülbelül 15 ember gyülekezett a szálloda környékén, majd kivonultak a főútra, és ahogy elhaladtak a hotel előtt, petárdákat lőttek az épület előtt álló biztonságiakra. A közlemény szerint a rendőrök felléptek a csoporttal szemben, az egyik támadó ekkor sörétes fegyverrel lőtt a buszra.
Egyes szemtanúk szerint éles fegyver is eldörrent a támadók oldalán, ezt azonban hivatalos források nem erősítették meg. A gízai biztonságügyi igazgatóság vezetője, Háled es-Salabi az iszlamista indíttatású merényletet sejtető hangok megelőzése érdekében határozottan kijelentette: nem terrortámadásról, hanem bűnügyi esetről van szó.
Az al-Maszri al-Jóm első jelentései még arról szóltak, hogy két merénylő motorbiciklin érkezett, majd miután a biztonsági erők sikeresen elüldözték őket, menekülőre fogták, és behajtottak egy mellékutcába, de egyiküket röviddel később elfogták. Az akcióban a lap biztonsági forrásai szerint tűzpárbaj is zajlott a rendőrök és a merénylők között.
Az elfogott elkövető kihallgatását végző nemzetbiztonsági tisztek jelenleg azt próbálják kideríteni, kapcsolatban áll-e valamely, az országban tevékenykedő terrorszervezettel – írta az al-Maszri al-Jóm.
A lap szerint a belügyminisztérium szóvivője közvetlenül a sajtóhírek megjelenése után közölte, hogy a támadás mögött a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom körülbelül tizenöt fiatal tagja áll. A tárca későbbi közleményeiben nem említették az elmozdított elnök, Mohamed Murszi mögött álló szervezetet.

 

Címkék:Egyiptom; Izrael; Muzulmán Testvériség; gízai piramisok

[popup][/popup]