Radnóti Zoltán rabbi: Gyöngyösi a széder estével megtagadta elmúlt 15 évét, de még sokat kell tennie

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik elnökét meghívták az amerikai nagykövet széder esti vacsorájára; arról kérdezte a klubrádió Radnóti Zoltánt, a dél-budai Bét Sálom zsinagóga főrabbiját, hogy milyen ez a nem kevés vitát kiváltó ügy egy rabbi optikáján keresztül.

Elsőként az ügyben sokszor felbukkanó nácizást, fasisztázást említette Radnóti és úgy fogalmazott: „ha Gyöngyösi náci, akkor mi volt Eichmann?”. Szerinte aki leül egy széder estére kipában, sajtónyilvánosan, ezt felvállalja kifelé, az nem egy Eichmann vagy Göbbels. Amikor elkezdenek nácizni nem nácikat, azt holokauszt-relativizálásnak tartja. A nácizmus az lenne, ha bakancsos, kopaszra nyírt emberek törnék be egy zsidó néni ablakát, ez ne legyen soha többé. De Gyöngyösi aktivitása nem ezt mutatja; a rabbi azt írta ezzel kapcsolatban, hogy „pont valaki próbálja elhagyni Egyiptomot”. A radikális jobboldal addikciója a fajvédelem, ebből akar kilépni. Ettől természetesen nem kell őt szentnek tekinteni, rengeteg hibája van, rengeteg a durva pillanat a múltjában, de ha valaki elindul egy irányba, nem érdemes kirúgni a lábát a nulladik kilométerkőnél.

Hangsúlyozta, azzal, hogy Gyöngyösi kipában elment a széder estére, elbukta a szavazói nagy százalékát. A zsidóság sokat beszél a megtérésről, de az „nem a sárga köves út az Ózban”, hanem sokat kell tenni hozzá. Gyöngyösitől ez egy alkalom volt, de még nem a totális megbánás, rengeteget kell tennie, mondania, akár párttársainak is, és akkor megtalálhatja az utat visszafelé Európába (amennyiben ez alatt a nem radikális jobboldalt értjük). Hozzátette, Gyöngyösi belement egy furcsa szituációba, ahol homoszexuális (a nagykövet nyíltan vállalja melegségét) és zsidó emberek voltak, nem tudja, hogy érezte magát, de reméli, tudta, mit csinál. Mindenesetre az elmúlt 15 évét tagadta meg ezzel a lépéssel.

Teljes cikk

[popup][/popup]