QR-kódok segítik a tájékozódást a szegedi zsidó temetőben

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Átadták a szegedi zsidó temetőben az új kezdeményezés keretében QR kódokkal ellátott sírhelyeket.

Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke

„50 kiválasztott sírkőre kerültek QR kódok. A támogatás lehetővé tette, hogy a szegedi zsidó temetőben nyugvó kb. 13 ezer egykori eltemetett közül a magyar zsidó temetők közül Debrecen után másodikként QR kóddal lássunk el 50 emlékjelet. A megjelölt sírokban nyugvó zsidó őseink mindegyike kiemelkedően sokat tett az országért, a városért és a zsidó közösségért. Akkori tevékenységük előremutató, értékálló, és példa a jelen számára is. A kódok egyben oktatási és tájékoztatási célokat is szolgálnak. Segítségükkel az érdeklődők magyarul és angolul elolvashatják az illető személyek életrajzát, megismerhetik munkásságukat és láthatják a fényképét is” – fogalmaz Ábrahám Vera, aki évtizedek óta kutatja a zsidó temetők történetét.

“A Szegedi Zsidó Hitközség sírkertje szerintem az egyik legkülönlegesebb és legszebb temető az országban. Kiválóan alkalmas oktatási célokra is. Szeretnénk, ha a sírhelyek jobban hozzáférhetők lennének, ha diákok is kilátogatnának a sírkertbe, ahol 150 év története nyugszik” – mondta dr. Pataricza Dóra történész a delmagyar.hu-nak -, aki a szegedi zsidó temetőben nyugvó ősei emlékét is szeretné ilyen módon megőrizni, és Szeged zsidó örökségét kutatja – ők ketten a projekt vezetői.

„Mivel szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni a helyi zsidóság tevékenységét ezen a módon is, ezért honlapjainkra is felkerülnek az adatok, és a munkát folytatjuk” – mondták.

Az átadáson a projekt vezetői mellett jelen voltak többek között a támogató PICK Szeged Zrt képviselői, Buk István (a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke), Adonyi Gábor (Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért) és Szondi Ildikó (önkormányzati képviselő).

Az ötven sírhelyen korántsem ötven ember nyugszik. Kódot kapott ugyanis a téglagyári gettóban elhunytak emlékműve és az első világháborús emlékmű is, amelyek több száz sírt jelölnek. A közeljövőben további 150 nyughelyre helyeznek majd el QR-kódokat.

Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a delmagyar.hu-nak elmondta, a zsidó családok régen az imakönyveikben rögzítették a főbb családi eseményeket. Ez a szokás azonban a kor előrehaladtával elkopott. A mai fiatalok már számítógépen rögzítik a jelentős eseményeket, tárolják a fotókat, a QR-kódos technikával ehhez a változáshoz igyekeztek alkalmazkodni. Nem halnak meg igazán, akiket nem felejtenek el – emlékeztetett.

A projekt vezetői hangsúlyozzák a temetőgondnok: Nagy István segítségét, valamint önkéntesek közreműködését, akik az adatgyűjtésben (levéltár, könyvtár, interjúk, magánlevéltárak, fotótárak) részt vettek: Ács Péter, Földes Judit, dr. Frauhammer Krisztina, Kádas Gabriella, Lányi Pál, Móricz Judit, Novéné Zsuzsa, Radnai Zsuzsa, Tóth Tamás. Számítástechnikai megvalósítás: Nagy Zoltán, Chsel Kft.

[popup][/popup]