Putyin az iráni és a török elnökkel tárgyal Teheránban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Ukrajna elleni háború óta először hagyta el a posztszovjet térséget az orosz államfő.

Raiszi iráni elnök

Vlagyimir Putyin Teheránban, Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal találkozik – írja az infostart.hu Hivatalos közlés szerint a találkozó a három ország által 2017-ben indított, a szíriai rendezést célzó, asztanai békefolyamat újabb állomása, valójában azonban nem csupán Szíriáról van szó.

Ami Szíriát illeti, Moszkva és Teherán az Aszad-rezsim fő támogatója, míg Ankara elsősorban az ország északi részén, a kurd milíciákkal szemben kíván “rendet teremteni.” Az ARD német közszolgálati televízió elemzése szerint noha a szíriai népről aligha esik szó, az elnökök minden bizonnyal felszólítják majd a nemzetközi közösséget: vegyen részt a szétbombázott városok, illetve az infrastruktúra újjáépítésében.

Putyin utazásának ugyanakkor sajátos diplomáciai üzenete is van. Az orosz államfő röviddel azt követően érkezett Teheránba, hogy Joe Biden amerikai elnök Izraelt és Szaúd-Arábiát kereste fel. Az üzenet lényege annak demonstrálása, hogy

a Közel-Keleten Putyin továbbra is érvényesíteni kívánja saját akaratát.

Az orosz államfő látogatása egyben Irán diplomáciai felértékelése is. Elvégre a vizit Putyin második külföldi útja a csaknem 150 napja tartó ukrajnai háború óta. A szíriai diktátor, Bassár el-Aszad aligha lenne képes hatalmon maradni elsősorban Oroszország, de egyben Irán támogatása nélkül. A közel-keleti országban orosz csapatok állomásoznak, és orosz harci repülőgépek ellenőrzik a Szíriai felett a légteret.

Teljes cikk

[popup][/popup]