Putyin a Moszkvában bebörtönzött lány anyjának: “Minden rendben lesz”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bonyolult politikai alkuk között alakul a Moszkvában kábítószercsempészet vádjával hét és fél év börtönre ítélt izraeli turista, Naama Issachar sorsa. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége, Sarah valamint Jaffa Issachar 2020. január 23-án. (Fotó: Twitter)

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök reggel landolt Izraelben, hogy részt vegyen az V. Holokauszt Világfórumon a Jad Vasemben, Jeruzsálemben.

Első útja Benjamin Netanjahu megbízott miniszterelnökhöz vezetett a miniszterelnöki rezidenciába egy munkra reggelire. Később csatlakozott hozzájuk a Moszkvában 7,5 év börtönre ítélt Naama Issachar édesanyja, Jaffa – írja az ujkelet.live.

A Jaffa és Putyin közötti találkozót a jeruzsálemi ortodox egyház pártriárkája, III. Theopilus segítette elő, aki szintén jelen volt a megbeszélésen.

„Most fejeztünk be egy nagyszerű találkozót, amelynek végére, Putyin elnök kérésére, Jaffa, Naama Issachar édesanyja is csatlakozott” – mondta Netanjahu.

„Találkoztam Naama anyjával és egyértelmű, hogy jó családból származik. Ismerem a miniszterelnök álláspontját az ügyben, és mindez figyelembe lesz véve a döntéshozatalánál. Azt mondtam Jaffának, és újra elmondom: minden rendben lesz” – mondta Putyin a sajtótájékoztatón a Netanjahu házaspár és Jaffa Issachar mellett állva, hozzátéve, Naama ma találkozni fog az orosz emberi jogi bizottság vezetőjével a börtönben.

Az elmúlt egy hétben Netanjahu és névtelenül nyilatkozó izraeli tisztviselők is többször optimizmusuknak adtak hangot Issachar kiszabadulása kapcsán.

Mind Netanjahu mind Reuven Rivlin elnök korábban hivatalos levelet küldött Putyinnak arra kérve, hogy részesítse elnöki kegyelemben Naamát.

Izrael szerdán tájékoztatta Oroszországot, hogy megkezdte a Jeruzsálem óvárosában található Sándor udvar átadását az orosz ortodox egyháznak, mondta Zeev Elkin környezetvédelmi miniszter, aki az orosz-izraeli Kereskedelmi és Gazdasági Bizottság társelnöke is egyben, a TASS orosz hírügynökségnek.

„Január 22-én értesítettük az orosz felet a legújabb fejleményekről. Reagálva Oroszország múltban benyújtott kérésére Izrael megkezdte a jogi eljárást az orosz ortodox egyház nyilvántartásba vételére mint a Sándor udvar tulajdonosa,” mondta. „Az izraeli törvények szerint Oroszországnak az ingatlanra vonatkozó követeléseit háromszor kell közzétenni [Izraelben], és ha ezt a pillanatot követő 60 napon belül nem támadják meg, akkor automatikusan nyilvántartásba kerül. Ha komoly okokkal állnak elő a követelések ellen, akkor a kérdés bíróság elé kerül.”

A földet, amire a kompexum épült, III. Sándor orosz cár vette 1859-ben.

Az izraeli-amerikai kettős állampolgár 26 éves Issachar tavaky áprilisban átutazóban volt a moszkvai repülőterén, hazafelé tartva Indiából Izraelbe. A vámtisztviselők közel 9,6 gramm marihuánát találtak a bőröndjében, és letartóztatták kábítószer-birtoklásért. Néhány héttel később a vádakat súlyosbították kábítószer-csempészeti kísérletre, majd két hete 7,5 év börtönre ítélték.

Az orosz bíróság december 16-án elutasította a Issachar fellebbezését.

Issachar azt mondta a tárgyaláson, hogy nem tudta, mi szerepel a vallomásban, amit aláírt, mert oroszul volt, és nem volt jelen tolmács. „Nem tudtam, hogy egy vallomást írok alá,” és arra utalt, hogy a dokumentuk bizonyos részeit meghamisíthatták.

Issachar védelmi csapata, Vadim Klyuvgant orosz ügyvéd vezetésével azt mondta a bíróságnak, hogy nem Issachar vásárolta a táskájában lévő kábítószereket, és nem tudta, hogy kábítószer van nála.

A fellebbezés fő érve az az állítás volt, hogy mivel átutazóban volt, és nem szándékozott elhagyni a repülőteret, nem történt csempészet, így az elkövetett bűncselekmény kismértékű volt.

Klyuvgant azt állította, hogy nem utal semmi arra, hogy védence bűncselekményt szándékozott volna elkövetni, továbbá kérte, hogy a táskában talált kábítószereket mint bizonyítékot utasítsák el, mivel a táska átkutatására megfelelő felhatalmazás nélkül került sor.

Oroszország korábban fogolycserét ajánlott Izraelnek, alkutárgyának használva Naamát egy orosz hackerért.

Teljes cikk

[popup][/popup]